Economic, Featured

Euro pierde teren, în favoarea dolarului, pe fondul coronavirusului

Moneda euro a înregistrat o scădere în raport cu dolarul american, iar cotația dolarului australian a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani. Răspândirea rapidă a coronavirusului Covid-19 în afara Chinei și apariția unor focare în Europa i-a determinat pe investitori să mizeze pe dolarul SUA, relatează Reuters.

Motivul: economia americană este considerată a fi cel mai puțin afectată, dacă vor exista efecte la nivel global, din cauza coronavirusului.Italia, Coreea de Sud și Iranul au raportat o creștere rapidă a cazurilor de infectare, în ultimele zile. În Coreea de Sud s-au înregistrat 833 de cazuri, în Italia – 219, iar în Iran – 61.

În plus, Organizația Mondială a Sănătății este acum îngrijorată de numărul tot mai mare de cazuri care nu au o legătură clară cu epicentrul epidemiei – regiunea Hubei din China.

„Dacă te aștepți ca economia globală să încetinească din acest motiv, tot are sens să pariezi pe un dolar mai puternic”, spune Morten Lund, analyst la grupul de servicii finaniare Nordea. El adaugă că economia SUA este relativ puternică și are rate de profit mai mare decât alte piețe dezvoltate.

S-a ajuns astfel la o scădere de 0,3% a monedei europene, ajungând la o cotație de 1,0805 de dolari pentru un euro. Această cotație este cea mai scăzută din ultimii aproape 3 ani.

Iar scăderea euro este așteptată să continue, cel puțin pe termen scurt.

„Nu doar din cauza cazurilor din Italia, ci și pentru că zona euro este mult mai expusă la China” decât SUA, a spus Lund.

Dolarul Australian a scăzut cu 0,5%, deoarece exportatorii australieni depind foarte mult de cererea din China. Dolarul neo-zeelandez a scăzut și mai mult – 0,6%.

Scăderi mai mici au înregistrat yenul japonez și francul elvețian. Yuanul chinezesc a scăzut până la 7,0398 pentru un dolar SUA. Și monedele țărilor emergente au înregistrat scăderi.

„Reacția pieței la coronavirus pare să evolueze și începe să se facă diferența între monedele vulnerabile la virus și celelalte”, potrivit analiștilor de la Barclays.

blank