Editorial, Stiri

Eu, cetateanul.

Eu, cetateanul.
 
blankEu ca cetatean, ma trezesc in fiecare zi si ma duc la munca. Pe strada vad oameni cu fete timorate sau tineret cu creier prajit ( in mare parte ), nu vad pic de speranta. Ajung la munca si atmosfera este aceeasi ca pe strada, lume nervoasa , timorata, fiecare face ce poate, nicio speranta. Se termina programul, merg pe aceeasi strada demoralizata si ajung acasa. Inevitabil deschid televizorul . La televizor unii tipa ca dreptatea…. altii ca ba nuu ..ca dreptatea…etc etc.  Aud pareri pro si contra, vad oameni care arata cu degetul catre diversi, apoi vin reclamele, eternele reclame, apoi mai vad o tzata ca a scapat cuiva din sutien, indiferent ca este femeie sau barbat, vad o meduza, 2 meduze, 3 meduze ca stau pe o canapea si tipa unele la altele. Apoi vad iar eternele reclame si din nou parca Infernul lui Dante din politica.
Toate acestea se intampla in cateva minute in timp ce schimb canalele si parca mi se spala creierul, si inchei seara concluzionand ca nu exista speranta.
Chiar nu exista nicio speranta sa iesim o data din penibilul si din prostia care ne inconjoara? Se fura din stanga si din dreapta, toti, nu unii, toti fura oriunde te-ai uita. Unii politicieni spun ca tara sta bine cu economia, altii spun ca dam faliment. Nu mai avem scoli , nu mai avem profesori si scoatem repetenti ( viitorul tarii ) pe banda rulanda. Construim o autostrada, o data la 10 ani, de ajung sa cred ca egiptenii o faceau intr-o luna. Scumpiti cumva benzina si gazul ca sa ne motivati sa fim mai eco?? Sau ca sa produceti voi 1 miliard pe an?….sa inteleg ca vreti deja in 6 luni sa faceti 2 miliarde, dar in timpul asta copiii mananca de pe jos. Infrastructura este praf, cum da ploaia de vara se blocheaza Bucurestiul ca intersectiile din China. Apoi inteleg ca oamenii au masini, imi place si mie sa merg cu masina, dar ajungem sa nu mai avem loc nici pe trotuar dar nici pe strada. Suntem asa de idioti incat calcam oamenii batrani pe trecerea de pietoni, motivand ca nu avem rabdare sa asteptam. Ni s-au scos sistematic din creier si vocabular : Buna ziua! , Multumesc, Ma scuzati! , Va cer scuze, Pardon!, O zi buna!…stiu te fac sa pari fraier. Tipam unii la altii degeaba in loc sa ne oprim 5 secunde sa intelegem situatia, ne grabim , fugim mereu. Ne imbulzim dimineata pe usile de la metrou, cinema, hipermarket, ne scuipam in ceafa unii pe ceilalti. 
Eu ca cetatean ma duc sa votez, pe urma mi se spune nu, nu am votat. Sau mi se spune hai la vot, ca de aia platesti taxe si contribui pentru o societate mai buna si civilizata, trebuie sa stim si parerea ta, si pe urma sa fiu scuipata in fata . Si nu in ultimul rand, nu pot sa inteleg de ce o persoana, care se presupune ca are o educatie, este crescuta intr-un fel, poate este mai presus ca altii din punct de vedere intelectual, primeste cea mai inalta si onorabila functie din stat si face ce face toata lumea, ma scuipa si face chiar si mai urat ca mine. Tipa, urla si se tavaleste pe jos ca habar nu are, ca sa tacem, ca ea nu intelege.
 
Eu ca cetetan unde intervin si unde am gresit?… Am un buletin de identitate, deci apartin societatii, dar totusi unde am gresit?
Unde este speranta? 

blank


 
 
Guzun Alice
blank