Actualitate, Featured

Eşti executat silit dar nu ai primit documentele originale? Iată ce se întâmplă

Câți nu sunt cei care “primesc” acte că au fost executat silit fără să știe și apoi se trezesc cu poprire pe conturi și cu casa scoasă la vânzare? Este legală comunicarea unor acte de executare la un domiciliu la care debitorul nu mai locuiește?

În mod vădit NU și se poate anula executatrea silit prin prisma acestui detaliu care la prima vedere pare o chestiune de procedur, spune avocatul Adrian Cuculis.

Acest “detaliu” face diferența între a fi executat ilegal și a-ți pierde casa sau a putea să te aperi pe calea contestației la executare.

Executorul judecătoresc trebuie să facă toate demersurile pentru a afla adevăratul domiciliu al debitorului fără de care încuviințarea executării silite este nulă.

Potrivit art. 87 C. civ. „Domiciliul persoanei fizice, în vederea exercitării drepturilor și libertătilor sale civile, este acolo unde această declară că îți are locuința principală”.

Astfel se nasc mai multe ipoteze. Spre exemplu, executorul NU are dreptul să citeze și să comunice actele de executare acolo unde apare locuința debitorului într-un contract de credit sau un contract de împrumut sau orice alt tiltu executoriu, ci el trebuie să facă demersuri suplimentare în vederea identificării efective a domiciliul acestuia, așa cum arată de altfel dispozițiile legale.