Fostul ministru al Sănătății, Eugen Nicolaescu începe revoluția sănătății. Împreună cu liderul PNL Alina Gorghiu și alți 27 de parlamentari liberali, au pus la punct un sistem care să oblige pacienții cu cancer să plătească de la 10 la 50 la sută din tratament, dacă nu au participat la programului de prevenție pe care liberalii l-ar dori implementat în sistemul sanitar.

Concret, o pacientă cu cancer mamar depistat în stadiul III, care a refuzat să participe la programele de depistare prin mamografie, poate fi obligată să suporte 10% sau 20% din costurile tratamentului. Un pacient cu hipertensiune arterială, care a refuzat să meargă la controlul cerut de medic, poate fi obligat să suporte 50% din toate costurile de diagnostic și tratament, inclusiv concendiile de boală aferente.

“Legea privind activitatea prevenției în sănătate” reglementează organizarea și funcționarea unui sistem național de prevenție. Conform proiectului,  guvernul ar fi obligat să aloce minim 10% din fondurile publice alocate sistemului national de sănătate pentru programul național de prevenție. În plus, ar avea obligațtia de a întreprinde măsurile necesare, astfel încât sumele alocate să însumeze minim 0,5% din PIB.