NATO
Actualitate

Este cutremur total la NATO! Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Observăm cu îngrijorare că…

Rusia trimite o undă de șoc în lume! Alianța Atlanticului de Nord (NATO) vine cu vești îngrijorătoare cu privire la noul Tratat START dintre Federația Rusă și SUA. Ambele țări aruncă acuzații de la una la alta.

Aliații NATO au declarat vineri că sunt îngrijorați de faptul că Moscova nu respectă un tratat cheie de control al armelor nucleare.

Noul Tratat START dintre Statele Unite și Rusia stabilește limite privind armele strategice ofensive. Însă, la începutul acestei săptămâni, Washingtonul a declarat că Moscova nu își respectă obligațiile care îi revin în cadrul tratatului, acuzație pe care autoritățile ruse au negat-o.

Și acum, cei 30 de membri NATO, plus invitații alianței, Finlanda și Suedia, au intervenit în această dispută, subliniind că un control eficient al armelor este în interesul tuturor și făcând apel la Kremlin să se conformeze.

”Aliații NATO sunt de acord că Noul Tratat START contribuie la stabilitatea internațională prin limitarea forțelor nucleare strategice ale Rusiei și SUA. Prin urmare, observăm cu îngrijorare că Rusia nu a reușit să respecte obligațiile obligatorii din punct de vedere juridic în temeiul Noului Tratat START”, arată Alianța Atlanticului de Nord (NATO), pe site-ul oficial.

Eșecul Moscovei de a facilita verificarea îngrijorează alianța

Refuzul Rusiei de a convoca o sesiune a Comisiei consultative bilaterale (BCC) în termenul stabilit prin tratat și de a facilita activitățile de inspecție ale SUA pe teritoriul său începând cu august 2022 împiedică Statele Unite să își exercite drepturi importante în temeiul tratatului și subminează capacitatea Statelor Unite de a verifica în mod adecvat respectarea de către Rusia a limitelor centrale ale tratatului. Statele Unite respectă Noul Tratat START.

Aliații NATO continuă să considere că un control eficient al armelor reprezintă o contribuție esențială la obiectivele noastre de securitate. Noul Tratat START rămâne în interesul securității naționale al tuturor statelor, inclusiv al aliaților NATO. Aliații NATO au salutat acordul din februarie 2021 dintre Statele Unite și Federația Rusă privind prelungirea cu cinci ani a Noului Tratat START. Cu toate acestea, nerespectarea de către Rusia subminează viabilitatea Noului Tratat START.

”Solicităm Rusiei să își îndeplinească obligațiile care îi revin în temeiul tratatului prin facilitarea inspecțiilor New START pe teritoriul rus și prin revenirea la participarea la organismul de punere în aplicare a tratatului, BCC”, mai spune NATO.

Rusia a respins îngrijorările Statelor Unite ale Americii (SUA)

De partea cealaltă, Federația Rusă a respins îngrijorările Statelor Unite ale Americii.

„Am subliniat în mod repetat administrației că situația cu Noul START este un rezultat direct al războiului hibrid declanșat de Occident împotriva țării noastre”, a declarat ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, la începutul acestei săptămâni.

„În circumstanțele actuale, considerăm că este nejustificată, inoportună și nepotrivită invitarea armatei americane în facilitățile noastre strategice”, a spus el.

Dar, a adăugat ambasadorul, „Rusia rămâne angajată față de obiectivele Noului Tratat START”, scrie Politico.

blank