International, Stiri

Escaladerea violenţelor în Ucraina, ‘preludiul unui război civil’

Politicienii ruşi îşi fac socotelile…

 Ucraina (3)

Recentele evenimente tragice de la Odesa şi din sud-estul Ucrainei constituie ‘preludiul unui război civil’, a declarat Andrei Klimov, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), după cum a relatat agenţia de presă Ria Novosti, citată de Agerpres.

‘De fapt, acesta este preludiul războiului civil’ în Ucraina, a spus Klimov, indicând că până şi SUA, care sprijină actualele autorităţi de la Kiev, au calificat ca inacceptabil carnagiul de la Odesa.

De vineri dimineaţă, forţele ucrainene desfăşoară o vastă operaţiune împotriva susţinătorilor federalizării ţării în oraşul Slaviansk (est), operaţiunea implicând elicoptere şi blindate ale armatei regulate.

Tot vineri, confruntări sângeroase au opus simpatizanţi ai federalizării susţinătorilor actualei puteri de la Kiev, soldate cu peste 40 de morţi la Odesa (sud), dintre care 38 au ars ori s-au intoxicat cu fum în Casa Sindicatelor.

Ministerul ucrainean de Interne a revizuit sâmbătă în creştere bilanţul victimelor carnagiului de la Odesa. Conform noilor date, cel puţin 42 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 125 au fost rănite şi sunt spitalizate, printre care 21 de poliţişti, conform agenţiei de presă Ria Novosti. Bilanţul precedent consemna 31 de morţi şi peste 50 de răniţi.