Featured, International

Erdogan, nemultumit de înfrangere, încearca să schimbe rezultatele din Istanbul

Partidul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că va cere renumărarea tuturor voturilor exprimate la Istanbul la alegerile locale de săptămâna trecută, pe care conform rezultatelor parţiale le-ar fi pierdut, relatează AFP, citat de News.ro.

Conform rezultatelor provizorii ale alegerilor, partidul lui Erdogan a pierdut la Ankara şi Istanbul

Denunţând nereguli flagrante la vot, AKP a depus la începutul săptămânii un prim apel, cerând renumărarea parţială, şi anume a voturilor considerate nule. O renumărare parţială se desfăşoară şi la Ankara, unde conform rezultatelor provizorii câştigător este candidatul opoziţiei, Mansur Yavaş.

Yavuz a declarat că după renumărarea a aproximativ 70 la sută din voturile care au fost considerate nule, diferenţa dintre candidatul AKP şi cel al opoziţiei la Istanbul a scăzut de la peste 25.000 la mai puţin de 16.500 de voturi.

Candidatul opoziţiei pentru primăria din Istanbul, Ekrem Imamoglu, a acuzat partidul prezidenţial că încearcă să câştige timp pentru a putea ascunde dosare compromiţătoare despre activitatea în primăria pe care AKP ar urma să o piardă, afirmaţii calificate de purtătorul de cuvânt al AKP drept ”speculaţii neîntemeiate”.

AKP spune că în pofida pierderii primăriilor din Ankara şi Istanbul, partidul AKP şi partenerul său de coaliţie MHP au obţinut la nivel naţional 52% din voturi la acest scrutin. ”După fiecare scrutin auzim ”Erdogan este terminat, AKP este terminat”. Dar aceasta este doar o dorinţă iluzorie”, a adăugat purtătorul de cuvânt al partidului prezidenţial.