rachete ghidate cu laser montate pe camione rusești
International

Erdogan i-a dat lui Zelenski sisteme de rachete ghidate cu laser montate pe camione rusești

Există rapoarte potrivit cărora Turcia a livrat forțelor ucrainene rachete de artilerie TRLG-230 de la producătorul turc Rokestan împreună cu lansatoare montate pe camioane de fabricație rusă.

TRLG-230 adaugă dispozitiv de urmărire cu laser la o variantă precedentă.

Atât TRLG-230, cât și TRG-230 au aceeași rază maximă de acțiune de până la 70 de kilometri.

TRLG-230 oferă forțelor ucrainene o capacitate suplimentară valoroasă de lovituri de precizie ghidate la distanță, diferită de munițiile pe care le are la dispoziție pentru lansatoarele HIMARS și MLRS furnizate de Occident.

Rachetele M30/M31 utilizate în aceste lansatoare au o rază maximă de acțiune similară cu cea a TRLG-230, dar dispun doar de ghidare prin sistemul de navigație inerțială (INS) asistat de GPS. Ca atare, aceste muniții pot fi utilizate numai împotriva țintelor fixe.

TRLG-230 este în multe privințe analogă cu rachete M30/M31 de 227 mm din sistemul de rachete cu lansare multiplă ghidată (GMLRS) pe care forțele armate ucrainene le-au primit până acum de la Statele Unite și de la alții pentru a fi utilizate cu sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate M142, sau HIMARS, și cu variantele și derivatele sistemului de rachete cu lansare multiplă M270.

Însă TRLG-230 au un dispozitiv de urmărire cu laser care le permite să angajeze ținte dinamice, o capacitate pe care M30/M31 nu o oferă.

Primele informații despre faptul că forțele ucrainene primesc MBRL și TRLG-230 au venit de la grupul independent de analiză open-source Oryx, care a declarat pentru The War Zone că informațiile sale provin din două surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.

Aceste surse au declarat că livrările au început în primăvară, înainte de decizia guvernului american de a furniza HIMARS, potrivit Oryx.

Middle East Eye a raportat săptămâna trecută că Turcia a transferat deja cel puțin 50 de rachete TRLG-230 și un număr nespecificat de lansatoare pe camioane rusești către armata ucraineană și că aceste arme au fost folosite în luptă.

Alte rapoarte susțin că Ucraina va primi până la 200 de rachete și opt lansatoare.

Nu este clar dacă lansatoarele și rachetele au fost livrate ca ajutor militar sau printr-o vânzare directă.

blank