Erdogan
International

Erdogan compară „campaniile de defaimare” cu atacurile teroriste

Anumite „campanii de defaimare” pe social media sunt egale cu un „atac terorist”, a declarat, miercuri, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, la o zi dupa ce legea care impune pedepse cu inchisoarea pentru raspandirea a ceea ce autoritatile considera stiri false a intrat in vigoare, informeaza Agerpres.

„Campaniile de minciuni si defaimare care vizeaza interesele tarii noastre, valorile natiunii noastre, dreptul la viata privata a poporului nostru sunt un soi de atac terorist”, le-a spus Erdogan membrilor partidului sau la Ankara.

Noua lege privind dezinformarea, adoptata de parlament saptamana trecuta, prevede o pedeapsa de pana la trei ani de inchisoare pentru raspandirea de „informatii false” despre securitatea si ordinea publica a tarii.

Sentinta cu inchisoarea poate fi marita cu jumatate daca informatia este diseminata prin conturi anonime sau in timpul apartenentei la un grup interzis.

Social media a devenit o sursa de „calomnie, amenintari, santaj si pericole” impotriva indivizilor si a institutiilor, a argumentat Erdogan, adaugand ca legea era o „necesitate urgenta” pentru a combate „dezinformarea”.

Tarile europene, precum si SUA, impun si ele masuri similare, a mai spus presedintele turc.

Partidele de opozitie si grupurile care militeaza pentru respectarea drepturilor omului au avertizat ca legea va duce la o crestere a cenzurii si la reducerea la tacere a criticilor inainte de alegerile generale cruciale de anul viitor.

Marti, principalul partid de opozitie, Partidul Republican al Poporului (CHP), a cerut Curtii Constitutionale sa suspende cel mai criticat articol din lege, 29, privitor la condamnarea la inchisoare.

Legea privind dezinformarea intareste controlul lui Erdogan asupra internetului, unul dintre putinele domenii unde regimul sau de 20 de ani nu are inca un control, deplin.

De asemenea, companiile din domeniu precum Twitter trebuie sa impartaseasca datele utilizatorilor cu autoritatile, ori in caz contrar sa fie amendate sau blocate.

Reporteri fara Frontiere claseaza Turcia pe locul al 149-lea din 180 de tari din punctul de vedere al libertatii presei.

blank
blank