Epidemiologul șef al Japoniei, avertizează că desfășurarea Jocurilor Olimpice 2020 de la Tokyo, programate în perioada 23 iulie-8 august, ar duce la o creștere a cazurilor de Covid-19 și cer organizarea competiției fără spectatori, scrie CNN.

Epidemiologul șef al Japoniei, Shigeru Omi, contrazice dorința organizatorilor de a permite accesul la competiție unui mare de spectatori. „Ar fi de dorit organizarea Jocurilor Olimpice fără spectatori”, a declarat Omi.

În raportul său, Omi a specificat că cea mai sigură opțiune este desfășurarea competiției fără niciun spectator. Dacă însă va fi permis accesul acestora, a recomandat participarea celor care locuiesc în zonele apropiate locurilor de desfășurare a JO.

Între timp, guvernatorul Tokyo a anunțat că a început vaccinarea a aproximativ 40.000 de oameni, care lucrează în preajma stadioanelor olimpice. Aceștia includ membri ai staff-ului, voluntari și membri ai mass-media.

Criticii au atras atenția că această campanie de vaccinare vizează mai puțin de un sfert din cei implicați în JO.

Sfaturi pentru spectatori
Experții și oficialii au mai spus vineri că, pe cât posibil, orice spectator la Jocurile Olimpice ar trebui să meargă direct la arenă, apoi să se întoarcă acasă fără alte opriri.

Fanii sunt avertizați în privința consumului de alcool pe străzi. „A bea sau a face o petrecere pe stradă nu este doar un deran public, ci este un eveniment foarte negativ în perspectiva răspândirii infecției”, au explicat organizatorii.

De asemenea, fanii sunt sfătuiți să păstreze distanțarea fizică față de persoanele din jur, cu excepția membrilor familiei. Este interzis consumul de mâncare și de băuturi în arene.