Actualitate, Featured

Energie electrică mai scumpă din aprilie?

Energia electrică ar putea avea un preț mai mare de la 1 aprilie din cauza prețurilor ridicate înregistrate pe bursă în luna ianuarie, dacă Autoritatea Națională de Reglementare în Energie nu ia măsuri pentru modificarea reglementărilor, conform unei declarații directorului general E.ON România, pentru Agerpres:

„Trebuie să vedem care va fi efectul pentru consumatorii casnici. Acum nu putem cuantifica decât efectele negative pentru ianuarie şi toţi operatorii pot face asta. Depinde de evoluţia preţului pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare – n.r.) în următoarele săptămâni şi în următoarea lună, dar cu siguranţă ANRE va trebui să revizuiască evoluţia preţului la 1 aprilie. În februarie şi martie am putea avea evoluţii care să contrabalanseze, dar mă îndoiesc că acest lucru va fi posibil 100%. Deci, dacă ANRE nu reacţionează, există un risc şi mai mare să existe o creştere de preţ pentru consumatorii reglementaţi. Nu este scopul nostru să ajungem la o creştere de preţ, scopul nostru este să avem reglementări corecte, iar consumatorii să aibă electricitate la preţul corect. Este evident că ANRE trebuie să intervină”, a declarat Frank Hajdinjak.

Totodată, directorul ANRE a precizat că aceste modificări au loc din cauza evenimentelor care au avut loc în ultima perioadă. Temperaturile scăzute au dus la creșteri a prețurilor în regiune, iar unele mari companii de trading au intrat în insolvență, din cauză că băncile au avut politici mai restrictive de creditare pentru acest tip de companii: „Nu a fost niciun moment un deficit de energie în piaţă. Ceea ce s-a întâmplat a fost că, după ce aceste companii au intrat în faliment, electricitatea de care a fost nevoie a fost ofertată doar pe Piaţa pentru Ziua Următoare şi pe Piaţa de Echilibrare şi nu pe platformele normale ale bursei, ceea ce nu este normal. Am avut mai mult de 50% din electricitate pe PZU şi pe Piaţa de Echilibrare. Desigur, a trebuit să reacţionăm şi a trebuit să cumpărăm energie de pe PZU, ca urmare a unei carenţe în reglementare, care trebuie rezolvată”, spune şeful E.ON România.

El a subliniat faptul că poate apărea oricând, din nou, o astfel de situaţie, în care un trader să intre în insolvenţă şi să declanşeze astfel de efecte.

blank