Enel
Economic, Featured

Enel crește cu 21% prețul pentru energia electrică, inclusiv pentru consumatorii aflați deja pe piața concurențială. Ce spune compania

Compania Enel Energie Muntenia SA a trimis în ultima perioadă o serie de notificări clienților consumatori casnici, prin care îi informează cu privire la prețurile pentru energia electrică practicate din toamnă, fără a le spune, însă, clar, că aceasta reprezintă o scumpire.

Notificarea trimisă clienților care au încheiat anul trecut un contract de 12 luni pe piața concurențială arată că, începând din septembrie, prețul energiei electrice va crește la 0,394 lei/kwh, faţă de 0,325 lei/kwh cât este în contractul încheiat în anul 2020, preţul abonamentului fiind acelaşi, respectiv 0,6 lei/zi, informează Adevărul.

Deși pare o creștere mică, de doar 7 bani, această majorare de tarif este de peste 21%, prețul referindu-se doar la prețul energiei în sine, la care se adaugă accize, taxe și componente reglementate.

„Preţurile nu conţin accize, taxe şi componente reglementate. Pe toată perioada de valabilitate a condiţiilor economice, furnizorul va suporta integral costurile dezechilibrelor. (…) Clientul, pe lângă preţul energiei menţionat mai sus, va trebui să achite, conform legislaţiei în vigoare şi tarifele reglementate pentru serviciile de transport, de sistem, tarifele de distribuţie, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, valoarea certificatelor verzi, conform legislaţiei în vigoare, precum şi orice alte tarife reglementate introduse prin acte normative aplicabile pe perioada de consum facturată”, se arată în notificare.

Enel: Energia de pe OPCOM este cu 17% mai scumpă în 2022 comparativ cu 2021
Reprezentanții companiei spun că furnizorii Enel au ales o abordare echilibrată, date fiind creșterile de pe piață.

Aceștia spun că energia achiziționată de pe OPCOM este cu 17% mai scumpă pentru 2022 față de 2021.

Preţurile înregistrate pe PZU au crescut cu 150% în aprilie 2021 vs aprilie 2020, cu 140% în mai 2021 vs mai 2020, cu 160% în iunie 2021 vs iunie 2020 şi cu 150% în iulie 2021 vs iulie 2020.

Preţurile pe Piaţa de Echilibrare, cu impact major asupra costului dezechilibrelor portofoliilor de consumatori, au depăşit 2.500 de lei/MWh.

„Aceste fluctuaţii de preţ în piaţa angro de electricitate au fost generate de lipsa investiţiilor în noi capacităţi de producţie din anii trecuţi, coroborate cu o cuplare a pieţelor europene – cu un anumit impact asupra preţurilor – şi cu cotaţiile internaţionale ale certificatelor de emisii (cu impact direct în costul de producţie a unor producători de electricitate). În plus, există la nivelul pieţei din România un deficit de oferte de vânzare a energiei angro atât la ofertele pe termen scurt, mediu, dar şi pe termen lung, uşor de verificat prin numărul mare de respondenţi la ofertele de vânzare publicate pe site-ul OPCOM, precum şi o tendinţa de a vinde energie pe perioade foarte scurte, antrenând o concurenţă acerbă în rândul cumpărătorilor”, spun reprezetanții Enel.

blank