Featured, International

Emmanuel Macron ar dori recucerirea suveranității

Emmanuel Macron a făcut mereu apeluri la un ”naționalism european”, la ”suveranitate europeană”. Macron respingea apelurile la protecționism ale Marinei Le Pen. Acum avem însă un alt președinte al Franței, unul care face apel la ”recucerirea suveranității franceze”, care ia prim-planul așa-zisei suveranități europene. Să fie o ”rătăcire” de moment a președintelui Frantei sau criza coronavirusului doar a grăbit adevăratele sale planuri? Frankfurter Allgemeine Zeitung merge pe a doua variantă. Iar asta ne poate prezenta într-o altă lumină toate planurile lui Macron de a crea ”campioni industriali europeni”. Se pare că este vorba, de fapt, de campioni industriali francezi care să beneficieze de o sumedenie de derogări europene pentru a putea acapara piața.

Emmanuel Macron ar dori recucerirea suveranității

În Franța aflată în carantină, una dintre cele mai importante datorii ale cetățenilor este de a mânca și de a bea ”patriotic”, scrie FAZ, citat de Courrier International. Ministrul Agriculturii a cerut populației să aleagă produsele franțuzești când ies din casă. A venit vremea „patriotismului alimentar”. Pentru ministrul francez, fiul unor crescători de oi din sudul țării, criza actuală este momentul potrivit pentru schimbarea obiceiurilor de consum ale francezilor.

Potrivit Les Echos, după intrarea țării în izolare, pe rafturile lanțurilor de retail franțuzești (Carrefour, Auchan, Leclerc) se află 100% fructe și legume din Franța. Asta ar trebui să compenseze o parte din pierderile suferite de producători după închiderea restaurantelor și târgurilor.

Interesenat este că ministrul Didier Giullaume, unul dintre ”dezertorii” socialiști în partidul de strânsură a lui Macron (La Republique en Marche), și-a găsit loc în guvern pentru era pro-globalizare, spre deosebire de colegul său socialist Arnaud Montebourg, care își dorea să întărească economia Franței prin intervenția statului. Însă pe 24 martie, Guillaume se dezicea de globalizare și spunea că ”trebuie să regândim atât organizarea socială, cât și cea alimentară”. Iar o scrisoare adresată fermierilor francezi, ministrul începea cu ”Suntem în război”, adică fraza preferată a președintelui Macron după izbucnirea pandemiei.

”Trebuie să reconstruim suveranitatea noastră națională și europeana”, a spus președintele Macron, pentru care nimic nu va mai fi ca înaintea pandemiei. Macron a început sa vorbească mai mult despre Franța decât despre Europa, observă FAZ. Toate reformele importante care trebuiau aplicate au fost amânate, iar atenția șefului statului se concentrează pe recucerirea suveranității.

Pentru Macron s-au dus vremurile încrederii oarbe în importuri și în diviziunea globalistă a muncii în cadrul capitalismului mondial. ”Prioritatea nostră este să producem mai mult în Franța și în Europa”, a spus Macron în timpul unei vizite la o uzină de măști de protecție din Angers, una dintre cele patru care sunt încă active în Franța. ”Această criză ne arată ca unele bunuri au un caracter strategic” și că trebuie să producem mai mult în Franța pentru a ajunge la independență și la o aprovizionare durabilă.

Măștile de protecție au dus la situații sensibile în Franța. S-au descoperit stocuri mari de măști în depozitele Poștei Naționale, despre care puțini știau. Între timp, 1200 de cadre medicale (40% medici) s-au îmbolnăvit de covid-19 din cauza lipsei echipamentelor de protecție. Achizițiile externe sunt foarte dificile. Spre exemplu, președintele provinciei Alpi-Costa de Azur, a apelat la un import de măști din China, însă măștile de protecție au facut obiectul negoțului chiar pe pista aeroportului și au fost adjudecate de un importator american care a oferit un preț de trei ori mai bun.

Asta da putere mai mare noului discurs al lui Macron, care spune că trebuie ”să punem sub semnul întrebării modelul de dezvolatree de decenii al lumii noastre și trebuie să scoatem în evidență deficiențele sale, slăbiciunile democrațiilor noastre”. ”Criza aceasta ne arată că există bunuri și servicii care trebuie scoase în afara regulilor pieței”.

Acesta este Emmanuel Macron din timpul pandemiei, Macron aflat „la război”, cum îi place să spună. Nu mai este Macron din campania prezidențiala din 2017, când a susținut închiderea unei uzine Whirpool din Amiens și respingea apelurile la protecționism ale Marinei Le Pen.

Acum, angajații unei farbrici de măști din Bretania au găsit momentul potrivit să-și regleze conturile cu Macron. Ei i-au amintit că el a fost cel care a închis farbrica, în 2018, când a fost de acord cu vânzarea către o societate americană, care a demontat instalațiile. ”V-am trimis o scrisoare atunci, i-au spus angajații. Firma americană Honeywell a încasat chiar și subvenții de la statul francez, iar apoi i-a concediat pe salariați. ”Am putea produce azi 200 de milioane de măști”, spune fostul director al fabricii, care și-ar dori construirea unei noi linii de producție unde să revină foștii angajați lăsați pe drumuri de globalizare, pentru a contribui acum la ”războiul” unui Emmanuel Macron devenit brusc protecționist.

 

blank