EMA
Medical

EMA a dat uda verde folosirii pastilei Merk anti-COVID, in caz de urgenta

Organismul de supraveghere a medicamentelor din Uniunea Europeană EMA a sfătuit statele membre că pot folosi o pilulă antiviră COVID-19 potențial revoluționară în situații de urgență declanșate de ratele în creștere ale infecțiilor, înainte de aprobarea formală a tratamentului în bloc.4

Nou medicament revoluționar

Molnupiravir, care este produs de Merck și Ridgeback Biotherapeutics, poate fi administrat în termen de cinci zile de la primele simptome pentru a trata adulții care nu au nevoie de oxigen și care sunt expuși riscului de boală severă, a anunțat Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) într-o declarație vineri.

EMA a declarat că a emis sfatul pentru a sprijini autoritățile naționale care ar putea fi dornice să utilizeze pilula, care va fi denumită Lagevrio în Europa, înainte ca aceasta să obțină autorizarea deplină din partea autorității de reglementare „în lumina ratelor în creștere de infecție și decese din cauza COVID-19 în întreaga UE”.

Ratele coronavirusului cresc în prezent în mai multe țări europene, inclusiv Germania, Țările de Jos, Austria și Ungaria, determinând guvernele s[ impun[ noi restric’ii.

Molnupiravir a fost urmărit îndeaproape, deoarece datele de luna trecută au arătat că ar putea înjumătăți șansele de a muri sau de a fi spitalizați pentru cei cu cel mai mare risc de a dezvolta COVID-19 sever atunci când este administrat la începutul bolii.

Medicamentul este conceput pentru a introduce erori în codul genetic al virusului care provoacă COVID-19 și este luat de două ori pe zi timp de cinci zile.

Secvențierea virală făcută până acum a arătat că este eficientă împotriva tuturor variantelor de coronavirus, a spus Merck, inclusiv a tulpinii Delta extrem de infecțioase.

Ce se întâmplă în Marea Britanie și în SUA

Decizia EMA a venit după ce fostul stat membru al UE, Regatul Unit, a devenit prima țară din lume care a dat undă verde la molnupiravir pentru utilizare la începutul lunii noiembrie.

Agenția de Reglementare a Medicamentului și a Produselor de Sănătate (MHRA) din Marea Britanie a recomandat la momentul respectiv ca medicamentul să fie utilizat cât mai curând posibil după un test COVID-19 pozitiv și în termen de cinci zile de la debutul simptomelor, invocând date clinice.

Merck a cerut, de asemenea, aprobarea pentru ca pilula să fie utilizată în Statele Unite. Se așteaptă ca Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente să dea o decizie în acest sens iminentă.

Tratamentele pentru combaterea pandemiei, care a ucis peste cinci milioane de oameni în întreaga lume, s-au concentrat până acum în principal pe vaccinuri.