Elita rusă dorește încheierea războiului din Ucraina, dar modalitatea pentru atingerea acestui ţel variază de la o negociere imediată pentru cei mai moderaţi până la o radicalizare a conflictului, pentru militariștii din jurul Kremlinului.
Elita rusă este divizată cu privire la sfârşitul pe care îl dorește pentru războiul din Ucraina
Aceasta a fost concluzia, subiectivă desigur, a reporterului pe parcursul a câteva zile de discuții cu membri ai guvernului, oameni de afaceri, analiști și membri ai sistemului de susţinere a regimului lui Vladimir Putin.
Acestea au avut loc la Moscova și la Rogozinino, un orășel din apropierea capitalei care a găzduit întâlnirea anuală a Clubului Valdai, entitate care reunește analiști internaționali și locali cu membri ai elitei ruse pentru a discuta despre cursul politicii externe a Kremlinului, scrie folha.uol.com.
Acolo, sesiunile închise cuprind discuții libere cu oameni precum ministrul de externe Serghei Lavrov sau cu țarul energiei ruseşti, viceprim-ministrul Alexander Novak, dar, ca regulă de angajare a participanților, nimic din ceea ce au spus nu poate fi dat publicităţii.
Același lucru este valabil și pentru invitaţii străini, precum analiștii militari sau economistul american Jeffrey Sachs. Dar se pot înregistra impresiile generale, precum și conversații din pauze, respectând anonimatul interlocutorilor.
Elita rusă vorbește că ar fi disensiuni în eșaloanele superioare ale vieții politice rusești cu privire la felul în care este condus războiul de către Putin. El este chiar tolerat, în anumite condiții controlate: moderatorul sesiunii în care președintele a vorbit în cadrul Clubului Valdai, pe 27 octombrie, și-a început discursul spunând că toți cei prezenți au fost „șocați” de decizia de a invada.
Putin a vorbit atunci despre motivele pe care le-a prezentat deja despre conflict și nu a dorit să dezvăluie limita ambiției sale referitor la ţara vecină.
Un membru al așa-numitului Partid al Războiului, un supranume informal pentru membrii elitei care văd sfârșitul conflictului doar cu o escaladare și mai brutală a luptelor, și-a desenat viziunea pentru acest lucru pe un șervețel.
Pe harta schițată, Rusia ar lua întreaga coastă ucraineană până în Transnistria, o enclavă separatistă rusă din Moldova, o fostă republică sovietică cuprinsă între Ucraina și România.
Rezultatul în viziunea sa, împărtășită de „șoimi” influenți ai regimului, precum Evgeni Prigojin (din grupul de mercenari Wagner) și liderul cecen Ramzan Kadîrov: înființarea cel puțin a unei zone demilitarizate de-a lungul graniței naturale a râului Nipru până la e sud-est și păstrând întregul litoral, transformând Ucraina într-o „Slovacie poloneză”, potrivit afirmaţiei sale.
Război în Ucraina
Dar există condiții obiective pentru aceasta? „Numai printr-un război total, și va avea loc. Așteptaţi iarna”, a spus el, prezicând încetarea ostilităților până la sfârșitul anului viitor și reducând mobilizarea a 300.000 de rezerviști la un „pansament”.
Același termen a fost menţionat de o persoană din tabăra moderată, care consideră, fără a vorbi prea tare, că războiul a fost o greșeală. Fără a-l critica pe Putin, aceasta a spus că prioritatea este încheierea cât mai rapidă a conflictului, de preferință cu concesii de ambele părți, anexarea mai multor bucăți din ţara vecină fiind confirmată la final.
În comun, ambii comentatori sunt de acord că Occidentul este de vină pentru criză, reproducând punctul de vedere al președintelui. Este un scenariu cunoscut, care datează de la destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, când structurile conduse de SUA și de Europa s-au extins spre est, înghițind foştii sateliți care își separau forțele de cele ale Rusiei încă de pe vremea Romanovilor.
Acest lucru provoacă indignare în rândul elitei ruse, chiar și în rândul celei care nu îl vede pe Putin ca pe un salvator. Viziunea potrivit căreia răsturnarea guvernului pro-Moscova de la Kiev în 2014, care a condus la anexarea Crimeii, la războiul civil din Donbas și care a plantat rădăcinile conflictului actual, a fost o mașinație americană.
În afara forumului, altcineva cu acces la Kremlin folosește mai multe nuanțe. În opinia sa, Putin a crezut, de fapt, că Volodimir Zelenski va fugi în prima săptămână de război, dar acum lucrează în modul de stopare a pagubelor. Pentru acest observator, războiul a devenit entropic, imposibil de câștigat și de pierdut.
„Am putea avea ani de zile din aceasta”, a rezumat el. Conversațiile de-a lungul dezbaterilor din cadrul [Clubului] Valdai au sugerat același lucru, la fel ca și pericolul unei escaladări nucleare a conflictului, o problemă care îi îngrozește pe cei mai în vârstă. „Nu m-am gândit niciodată la asta, dar acum îmi este frică să locuiesc la Moscova pentru că nu știu unde ar putea ajunge războiul”, a declarat un analist politic respectat în cele mai conservatoare cercuri.
Elita rusă este împărțită cu privire la sfârşitul războiului din Ucraina
Toate acestea sunt anecdotice, chiar şi pentru că nimeni nu știe ce se întâmplă în mintea lui Putin. Tot ceea ce se citește în Occident despre lovituri de stat pregătite în cadrul elitei împotriva lui ne amintește de cele mai fanteziste teme din discursul președintelui: interesante, dar nu prea viabile. Ideea că Rusia s-ar putea să nu-și revină niciodată ca actor credibil în Occident este comună tuturor părților.
Susținătorul unei soluţii militare folosește o metaforă cunoscută: Putin, asemeni țarilor de altădată, guvernează pe baza relației sale mitice cu acel popor, evaluate astăzi în sondajele de opinie. Regele, boierii, se duelează între ei în timp ce urmăresc dinamica acestei legături Kremlin-stradă, care conform celui mai recent sondaj al centrului independent Levada era încă la 79% ca popularitate.
(Rador)