Elena Mateescu
Actualitate

Elena Mateescu (ANM): Vremea va fi caldă cel puțin până în jurul datei de 8 ianuarie

Vremea va fi caldă cel puțin până în jurul datei de 8 ianuarie, a declarat directoarea generală a Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Elena Mateescu (ANM) „Luna decembrie până la acest moment înregistrează o abatere termică pozitivă de 2,8 grade Celsius, fiind pe locul 5 ca fiind cea mai caldă lună decembrie din 1961 și până în prezent. Am înregistrat la 68 de stații meteorologice cele mai ridicate temperaturi maxime zilnice din întreg șirul de observații până în prezent și, într-adevăr, și la cele trei stații din București, respectiv Afumați, Băneasa, Filaret, au fost doborâte recordurile zilnice, pentru că ieri la toate cele trei stații am înregistrat 17 grade Celsius, iar la Calafat, 21 de grade”, a spus Elena Mateescu.

„Și în această dimineață (…), a doua zi de Crăciun, vremea caldă a confirmat recordurile acestei dimineți – 72 de stații au înregistrat cele mai ridicate valori zilnice pentru temperaturile minime, dintre care la patru stații am înregistrat chiar recorduri lunare”, a continuat directoarea generală a ANM.

„Anticipăm vremea caldă datorită masei de aer mai cald și care va caracteriza vremea din punctul de vedere al regimului de temperaturi chiar până la sfârșitul anului și chiar în noaptea trecerii dintre ani. Această săptămână, 25 decembrie – 1 ianuarie 2024, va fi caracterizată în general de temperaturi medii peste norme. Chiar și prima săptămână din noul an, respectiv 1 ianuarie – 8 ianuarie 2024, la acest moment, are același semnal din punctul de vedere al regimului de temperaturi”, a adăugat ea.

„Nu trebuie să excludem posibilitatea să mai avem intervale în care fenomenele de iarnă să fie specifice. E greu să anticipăm, la acest moment putem să spunem că cel puțin până în jurul datei de 8 ianuarie vremea va fi caldă”, a mai spus Elena Mateescu.

blank