Economic, Stiri

Efectele scăderii TVA la pâine: Prețul s-a redus cu 10%, evaziunea a scăzut cu 300 de milioane de euro

Preţul pâinii a scăzut în perioada septembrie 2013 – iulie 2014 cu 10,25%, iar evaziunea fiscală s-a redus cu circa 300 de milioane de lei, după introducerea TVA de 9% la pâine, a spus astăzi Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Paine

„După un de zile de la reducerea TVA de la 24% la 9% la pâine, vorbim de un mediu de afaceri mult mai sănătos pentru că nu s-au mai înregistrat insolvenţe sau falimente în sectorul de morărit şi panificaţie şi datorită producţiei fiscalizate avem şi o hrană mai sigură pentru populaţie. Preţul pâinii în perioada septembrie 2013 – iulie 2014 s-a diminuat cu 10,25%, iar puterea de cumpărare a cunoscut o creştere semnificativă în condiţiile în care la sfârşitul anului trecut aveam o inflaţie de 1,55%”, a spus Constantin, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, evaziunea fiscală în sectorul de morărit şi panificaţie s-a redus cu circa 300 de milioane de lei, în perioada menţionată, iar producţia fiscalizată a cunoscut o creştere cu 16% la făină şi cu 18% la pâine.

Un studiu de evaluare a efectelor acestei măsuri, realizat de autorităţi şi patronatul de profil, arată că reducerea TVA la produsele de morărit şi panificaţie, de la 24% la 9%, la 1 septembrie 2013, a condus la reducerea evaziunii fiscale cu 20% şi a generat la consumatori economii de 136 milioane de euro.

blank