Economic, Stiri

Efectele pe care le va avea stimularea cu 1.300 lei a angajării de absolvenţi

Angajatorii par mulţumiţi de acest tip de subvenţie

  bani (2)

Firmele mici şi mijlocii care creează locuri de muncă vor beneficia din iulie de subvenţii la angajarea tinerilor, respectiv de 900 de lei pentru un absolvent de liceu şi de 1.300 de lei pentru unul de facultate, pentru o perioadă de 6-12 luni, a declarat ministrul pentru IMM-uri, Florin Jianu. „Lipsa de finanţare şi capacitatea redusă a IMM-urilor de capitalizare face dificilă crearea de noi locuri de muncă la nivelul firmelor mici şi mijlocii. De aceea, în 2014, începând din luna iulie am creat o schemă de subvenţii pentru încurajarea creării de noi locuri de muncă pentru care am reuşit să atragem finanţare europeană în valoare de 40 de milioane de euro. Astfel, pentru cei care angajează absolvenţi de liceu vor primi subvenţii de 900 de lei pe loc de muncă, iar pentru absolvenţii de facultate de 1.300 de lei, pe o perioadă 6-12 luni, cu obligativitatea să menţină locurile de muncă în acest interval”, a spus Jianu.

La nivelul departamentului pentru IMM-uri, turism şi mediul de afaceri există în derulare mai multe programe de finanţare şi de susţinere a activităţii firmelor mici şi mijlocii, de cel mai mare succes bucurându-se, potrivit lui Jianu, schema de ajutor de minimis şi cea privind tinerii debutanţi.

„Toate programele merg bine, dar aş pune în frunte ajutorul de minimis şi programul care vizează tinerii debutanţi. În cadrul programului privind tinerii debutanţi s-au creat 13.000 de firme, cu 24.000 de angajaţi, rata de mortalitate fiind de sub 1%. Rata de sub 1% după trei ani este o rată foarte mică. Programul a beneficiat de 15 milioane de euro, câte 5 milioane de euro pe an. De aceea am inclus acest program în bugetul Programului Operaţional Sectorial 2014-2020, astfel că va beneficia de fonduri mult mai mari”, a adăugat Jianu.

El a menţionat că dacă ar fi tânăr absolvent ar alege să fie antreprenor, în detrimentul unei funcţii publice, unei poziţii într-o bancă sau într-o multinaţională, considerând că antreprenoriatul „te ţine în viaţă”. „Antreprenoriatul te menţine în viaţă. Eşti obligat să fii proactiv, să ai iniţiativă. Dacă vrei o viaţă liniştită optezi pentru celelalte opţiuni. Eu am acceptat această funcţie pentru a fi un ministru antreprenor, un ministru al antreprenorilor”, a adăugat Jianu. Ministrul pentru IMM-uri a sfătuit antreprenorii la început de drum să înceapă o afacere care să fie validată de piaţă, să o pună în practică şi abia apoi să înceapă să caute finanţare, existând riscul ca afacerea să nu reuşească.

Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Liviu Rogojinaru, spune că este perfect adevărată afirmaţia ministrului Jianu potrivit căreia lipsa de finanţare şi capacitatea redusă a IMM-urilor de capitalizare fac dificilă crearea de noi locuri de muncă la nivelul firmelor mici şi mijlocii, arătând că subvenţiile ce vor fi alocate pentru crearea de noi locuri de muncă, de 900 lei, respectiv 1.300 lei, vor ajuta foarte mult IMM-urile. „Acordarea unor subvenţii care să stimuleze crearea de noi locuri de muncă va produce efecte fantastice în piaţă. Din ce cauză spun acest lucru? Gândiţi-vă că la trei angajaţi pe IMM în momentul în care ai costurile acestora plătite, că asta înseamnă de fapt sprijinul pe care îl va acorda Guvernul, devine mult mai simplu. Astfel, întreprinzătorul îşi mai angajează doi oameni, îşi va spori producţia pentru că pe aceia nu-i ai ca să-i plimbi prin oraş sau prin comună, îi iei ca să-i pui la muncă, să munceşti împreună cu ei. De obicei patronul la un IMM munceşte chiar mai mult decât angajaţii pe care îi are şi atunci efectiv îi pune la muncă, muncesc mai mult, produc mai mult, pot să scadă costurile de producţie, cresc productivitatea, creşte ceea ce se produce şi automat dă un imbold nou activităţii economice a României”, a declarat vicepreşedintele CNIPMMR, Liviu Rogojinaru.

 

blank