International, Stiri

Efectele catastrofei de la Fukushima

Cel puţin 18 cazuri de cancer de tiroidă au fost confirmate la minori în prefectura Fukushima

FukushimaUn studiu de impact al radiaţiilor emise la catastrofa de la Fukushima asupra locuitorilor din prefectura unde este situată centrala atomică a arătat că 18 minori au cancer de tiroidă.

Un comitet de supraveghere a sănătăţii locuitorilor din regiune a efectuat teste pe 200.000 de persoane cu vârste de până la 18 ani.

Numărul cazurilor de cancer confirmate este în prezent de 18, respectiv cu şase mai multe decât la precedentul raport datând din iunie şi efectuat pe un număr mai mic de persoane. Numărul cazurilor suspecte a trecut de la 15 la 25.

Specialiştii mandataţi de autorităţile prefectorale tind să creadă că aceste cazuri nu sunt legate direct de accidentul nuclear din 11 martie 2011. Ei îşi bazează afirmaţiile pe datele comparative, în special în cazul dezastrului de la Cernobîl, din 1986, din Ucraina.

Potrivit lor, ar fi prea devreme pentru apariţia unor cazuri de cancer, la puţin peste doi ani de la catastrofă, în timp ce se estimează că sunt necesari între trei şi cinci ani pentru a se putea stabili o legătură cauză-efect.