Este recunoscută și super-discutată lipsa de dibăcie a doamnei Carmen Iohannis în a-și alege ținutele pentru vizitele oficiale în care îl însoțește pe președintele Klaus Iohannis. Toată lumea a comentat îndelung, de la critici de modă, până la femeia de serviciu de la scara blocului. Toți erau, dintr-o dată, experți în protocol. Ce-i drept, era și greu să te abții când vedeai cum îi atârnă degetele din sandale, cum își pune rochii cu fundițe și volănașe și își arată genunchii osoși și ridați. Feministele au mers mai departe și au dat-o exemplu pe madame Macron care, în ciuda vârstei, își arată cu nonșalanță genunchii și brațele. Carmen Iohannis arată destul de bine, pentru vârsta ei. Dacă ar ști și să se îmbrace, ar face chiar impresie bună, în ciuda faptului că este nevasta primului robot al țării. Însă, poate este foarte încăpățânată, poate nu ține cont de sfaturi și se bizuie doar pe gusturile personale. Pare că uită, deseori, că este prima doamnă și că nu-și mai poate permite anumite libertăți.

Ei, iată că s-a trezit și estetul din Băsecu și a ieșit și el la atac. Ca o veritabilă Iulia Albu, Băse s-a erijat în critic de modă și a dat de pământ cu gustul vestimentar al lui Carmen Iohannis. Ce-i drept, soției sale, Maria Băsescu, nu-i poate reproșa nimeni nimic, pentru că tot timpul a dat dovadă de decență și bun gust, a avut ținute clasice și a respectat protocolul. Însă, pe vremea când protejata lui, Elena Udrea, purta rochițe ca în filmele cu Fred și Barney sau cizme peste genunchi, fuste mini, decolteuri abisale sau bluzițe cu imprimeu leopard, nu părea să observe sau să-l deranjeze. Până la urmă, Udrea era doar un politician, nu prima doamnă.

Într-adevăr, așa cum a declarat, luni seara, la România TV, cam are dreptate, însă pentru că vine tocmai din partea lui critica, zic că putea să se abțină. Referindu-se la ultima vizită oficială, din Italia, Băse a precizat: ”E o regulă a protocolului. Nu trebuie să ți se vadă degetele de la picioare, deci nu te duci în sandale. Nu se văd umerii, deci nu te duci în rochii fără mâneci. Nu se văd coatele, nu se văd genunchii, nu te duci în rochii scurte. Această regulă sunt convins că a fost comunicată.”.