FMI
Economic

Economistul șef al FMI: SUA se află pe o „cale foarte îngustă” pentru a evita recesiunea

Economistul-șef al Fondului Monetar Internațional (FMI) avertizează că economia americană se află pe o „cale foarte îngustă” pentru a evita o recesiune, în ciuda îngrijorărilor legate de redresarea puternică a Chinei după pandemie.

FMI și-a majorat prognoza de creștere globală pentru 2023 la 3,0%, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decât în aprilie, citând activitatea solidă a sectorului serviciilor în primul trimestru al anului.

FMI se așteaptă ca o mare parte din creșterea din acest an și de anul viitor să provină de la economiile emergente și în curs de dezvoltare, fiind de așteptat ca țări precum SUA, Germania și Japonia să crească într-un ritm mai lent decât China și India. Cu toate acestea, FMI a remarcat, de asemenea, riscuri tot mai mari pentru economia Chinei în urma redeschiderii post-pandemice, în special în sectorul imobiliar cu probleme.

Se preconizează că economia Republicii Populare China va crește cu 5,2% în acest an, în creștere puternică față de anul trecut. Cu toate acestea, există semne care sugerează că redresarea economică rapidă a Chinei după pandemia Covid-19 ar putea slăbi mai repede decât se anticipa, existând îngrijorări cu privire la puterea economiei chineze în viitor. FMI preconizează acum că majorarea prețurilor de consum va încetini de la 8,7% în 2022 la 6,8% în acest an, în mare parte din cauza scăderii inflației chineze.

FMI prevede acum o creștere economică a Rusiei

Se așteaptă ca economia Rusiei să crească semnificativ mai rapid în acest an decât prognoza FMI în aprilie, în mare parte datorită cererii interne mai puternice decât se aștepta și a continuării cheltuielilor guvernamentale. FMI prevede acum o creștere economică a Rusiei de 1,5% în acest an, în creștere cu 0,8 puncte procentuale față de aprilie.

FMI se așteaptă acum ca deficitul bugetar al guvernului rus să crească la 6,1% în acest an, față de 1,4% anul trecut. Veniturile din exporturi au rămas rezistente în ciuda sancțiunilor susținute de SUA și a plafonării prețului petrolului rusesc de către G7. Pe termen mediu, FMI se așteaptă în continuare la o încetinire semnificativă a economiei rusești, comparativ cu proiecțiile sale de dinainte de începerea războiului din Ucraina.

Sursa: insiderpaper.com

blank