Economia UE riscă să sufere o lovitură de aproximativ 90 de miliarde de euro în acest an, dacă ritmul vaccinărilor COVID-19 în blocul comunitar nu atinge nivelul din alte regiuni, arată un studiu publicat miercuri de grupul german de asigurări Allianz, citat de Agerpres.

Guvernele statelor membre sunt criticate pentru debutul lent al campaniei de vaccinare, iar criticii arată spre progresele înregistrate în Marea Britanie, Israel şi SUA, ca o dovadă a greşelilor de planificare făcute la Bruxelles şi în alte părţi.

Pentru a atinge obiectivul privind o imunizare a 70% dintre adulţi până la vară, UE va trebui să crească de şase ori rata vaccinărilor, arată studiul realizat de Allianz şi Euler Hermes, şi consultat de Reuters înaintea publicării.

În acelaşi studiu se estimează că dacă ritmul actual al vaccinării se va menţine, imunitatea de turmă nu va fi atinsă înainte de 2022. Cu cât vaccinarea populaţiei Europei va dura mai mult, cu atât va fi afectată economia de restricţii şi izolări, adaugă autorii studiului.

„Fiecare euro care este cheltuit pentru urgentarea vaccinărilor (prin infrastructură şi creşterea producţiei de vaccinuri) ar putea evita pierderi de până la patru euro”, se arată în studiul citat.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marţi că strategia europeană de vaccinare are o întârziere de trei până la patru săptămâni comparativ cu cea a altor state, ca urmare a unor proceduri de aprobare mai riguroase.

Cu toate acestea, Von der Leyen a subliniat că problemele apărute în livrarea vaccinurilor ar urma să fie remediate în al doilea trimestru din acest an, când capacitatea de producţie a BioNTech/Pfizer va creşte şi când vor fi aprobate şi alte vaccinuri, printre care unul de la Johnson & Johnson.

Economia UE cu întârzierea vaccinări cetațenilor statelor membre dle uniuni europene au pierderi financiare enorme. Comisia Europeană a comandat 2,3 miliarde de doze de la şase producători, o cantitate mult mai mare decât are nevoie blocul comunitar. Totuşi, producţia se dovedeşte o provocare uriaşă, cu mai multe probleme de început.

În urmă cu două săptămâni, Pfizer a redus, la jumătate, volumul de vaccinuri COVID-19 pe care le-a livrat unor state membre ale Uniunii Europene, inclusiv României, însă livrările au revenit la normal începând de săptămâna trecută.