Economic, Stiri

Economia României, pe mâna unor AGEAMII

GAFELE se ţin lanţ la cel mai înalt nivel când vine vorba de economia României. Ministerul de Finanţe pare să întreţină un haos, ale cărui efecte se traduc concret în recesiune şi un buget NEREALIST, care trebuie rectificat cât mai curând.

money1234_03322500

După datele anunţate de Eurostat şi confirmate, ulterior, de INS privind RECESIUNEA tehnică, Guvernul afirmă, într-un comunicat, că ţinta de creştere economică pentru tot anul este menţinută la 2,5%, aşa cum a fost prognozată în Programul de convergenţă din primăvară.

Însă, în ordonanţa de rectificare bugetară, aprobată în urmă cu doar două săptămâni, ţinta de creştere a PIB este stabilită la 2,8%, scrie Capital.ro. Datele se bat cap în cap şi sunt infirmate de rezultatele REALE din economie.

În raportul privind situaţia economică şi bugetară la 6 luni, publicat odată cu rectificarea, se arată că „rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei creşteri economice de cel puţin 2,8% faţă de 2,2% cât se estima la elaborarea bugetului de stat”.

Imediat după anunţarea rezultatelor referitoare la PIB din primul semestru, ministrul pentru buget, Liviu Voinea declara “ţinta pentru tot anul este o creştere economică de 2,8%. Noi avem o creştere de 2,4% pe brut şi de 2,6% ajustat, la primul semestru, chiar uşor mai mare decât cea de anul trecut, pe primul semestru, iar anul trecut s-a încheiat cu o creştere economică de 3,5%. Suntem în grafic pentru o creştere de 2,8% în 2014, pe care este construit bugetul”.

Datorită creşterii economice de 2,8%, în loc de 2,2%, PIB ar urma să fie în 2014 de 662,3 miliarde lei, în loc de 658,6 miliarde lei. In aceste condiţii, prin rectificare, deficitul bugetar a fost majorat cu 270 milioane lei deşi procentual a rămas la acelaşi nivel.