Actualitate, Featured

Economia României merge ca pe roate. Vezi anunțul făcut de Sorin Grindeanu

“În luna februarie a anului 2017, totalul veniturilor bugetare realizate de ANAF a fost cu aproximativ 900 de milioane de lei mai mare decât în luna februarie a anului 2016, adică cu 6,7%. De asemenea, datele pe care le avem aproape la zi pentru luna martie arată că trendul se menţine. Şi aşa cum ştiţi, pe primele două luni ale anului 2017 şi cum s-a mai anunţat de către reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice, nu a fost vorba deloc de ceea ce spuneau mulţi, şi anume de deficit, de depăşire şi de toate lucrurile pe care dumneavoastră le ştiţi. Am avut excedent pe primele două luni ale anului 2017. Sigur, toate amănuntele legate de cifre, de tot ceea ce înseamnă număr de angajaţi, de creşterea producţiei industriale şi toate aceste lucruri o să vi le prezinte domnul ministru al Finanţelor Publice”, a declarat Sorin Grindeanu, la Palatul Victoria, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul Finanţelor Publice.

Fiind întrebat despre faptul că veniturile pe primele două luni ale lui 2017 au fost mai scăzute cu 1,4% faţă de perioada similară a anului 2016, premierul a explicat, între altele, că din datele primite de la finanţişti, luna ianuarie a anului trecut a fost una “excepţională din punct de vedere fiscal”, având în vedere şi sume intrate din atragerea fondurilor europene.

“S-au adus foarte multe venituri la bugetul de stat şi prin plata anumitor lucruri care ţineau de fonduri europene. Din păcate, noi nu am avut ce să facem pe acest subiect, anul trecut nu prea s-au întâmplat lucruri în acest domeniu, dar ianuarie, din ceea ce spun finanţiştii, ianuarie 2016 a fost o lună greu de repetat în istoria fiscală din România. Ceea ce-mi doresc, şi va face public domnul Viorel Ştefan, este ca în primul trimestru, atunci când veţi avea toate datele, să stea mai bine, şi sunt optimist, din ceea ce ştim astăzi, că aşa stau lucrurile, la sfârşitul primului trimestru, mai bine, mult mai bine decât în primul trimestru al anului 2016. Aşa că temerile dumneavoastră eu cred că o să fie spulberate”, a mai declarat Grindeanu.

Premierul a reamintit că are, săptămânal, întâlniri cu ministrul Finanţelor Publice şi cu şeful ANAF, pentru a se asigura că toate măsurile din programul de guvernare sunt aplicate, pentru a păstra balanţa între venituri şi cheltuieli în limitele legii şi pentru respectarea deficitului bugetar şi a acordurilor pe care România le are cu organismele financiare internaţionale.