Economic, Stiri

Economia României continuă să surprindă pozitiv Europa

Datele făcute publice de INS arată că România a avut, în trimestrul II din 2014, față de același din 2013, o creștere a PIB-ului de 1,5% pe serie ajustată sezonier, iar pe semestrul I din 2014 față de aceeași perioadă din 2013, economia a crescut cu 2,6% pe seria ajustată sezonier fiind per total peste media UE.

romania_crestere_economica_de_aproape_4_in_primul_trimestru_01_49372400

Totodată, potrivit Raportului Competitivității Globale 2014-2015, cel mai mare salt de competitivitate dintre toate statele Uniunii Europene l-a avut anul acesta România, care a urcat 17 locuri în topul celor mai competitive țări din lume, pozitionându-se pe locul 59 din 144.

Țara noastră a fost clasificată în raportul World Economic Forum drept o economie bazată pe eficiență, având domenii în care performanțele s-au făcut remarcate mai ales pe plan european.

La capitolul “inovare”, Romania a urcat 31 de pozitii, de pe locul 97 anul trecut pe 66 anul acesta. Mai mult, la capitolul „mediu macroeconomic” țara noastră este pe locul 46 din 144, la „dimensiunea pieței” și „capacitatea de protejare a investitorilor” pe 45, iar la indicatorul „dezvoltare tehnologică” pe locul 47.

În zona „educației superioare și a pregătirii profesionale” România se află pe locul 58 mondial și se pot observa progrese substanțiale în domeniile „infrastructurii” și „eficienței guvernamentale”, trendul general pentru țara noastră fiind unul ascendent, potrivit WEF. Toate aceste date arată că actuala revitalizare a economiei este resimțită de români în propriile buzunare.

Mai mult, progresul în privința creșteriinivelului de trai este evident și dacă analizăm datele INS privind majorarea consumului. În iulie 2014, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu 6,3% serie brută față de iunie, iar statisticile BNR ne arată că există prima creștere din ultimii cinci ani în zona creditelor de consum în lei.

Totodată, românii s-au implicat mai mult în domeniul turistic în postură de consumatori. Față de anul trecut, numărul de turiști români care s-au cazat a crescut cu 94.000 – în iulie 2014, comparativ cu aceeași perioadă din 2013, sosirile și înnoptările în structurile de primire turistică înregistrând creșteri cu 3,7%, respectiv 4,1%.