Featured, International

Economia globală, în declin. Criza economică bate la uşă

Economia mondială a intrat într-un declin sincronizat” care probabil va fi dificil de redresat în 2019, conform unei evaluări elaborate de Institutul Brookings şi de cotidianul Financial Times, deşi unii analişti sunt optimişti în legătură cu posibilitatea revenirii la creştere anul acesta.

Potrivit evaluării realizate de Institutul Brookings şi de Financial Times, economia globală a intrat într-un „declin sincronizat”, în condiţiile deteriorării continue a indicilor de percepţie şi a datelor financiare începând din toamna anului 2018. Situaţia sugerează erodarea ritmului de creştere economică la nivel mondial şi necesitatea aplicării unor noi forme de stimulare economică, scrie editorialistul Chris Giles, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times.

Înrăutăţirea perspectivelor a generat avertismente din partea directorului Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, precum şi din partea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), care au semnalat că vor fi reduceri ale cifrelor în prognozele de creştere economică.

Concluziile intervin în contextul indicatorilor econonomici dezolanţi, care în ultimele şase luni au arătat situaţii similare în Statele Unite, China şi Europa.

Profesorul Eswar Prasad, de la Institutul Brookings, afirmă că diminuarea creşterii economice nu indică încă intrarea în recesiune globală, dar ritmul tuturor segmentelor economiei internaţionale a încetinit.

Indicele Brookings-FT privind Relansarea Economică Globală (Tiger) compară indicatorii activităţilor reale, ai pieţelor financiare şi ai încrederii investitorilor cu mediile istorice ale economiei globale şi ţărilor. Cifrele au scăzut semnificativ la sfârşitul anului trecut şi sunt la cel mai mic nivel atât în economiile avansate, cât şi în cele emergente începând din 2016, anul cu cele mai scăzute performanţe economice de la criza financiară. Activitatea economică reală s-a diminuat, în condiţiile în care ţări precum Italia au intrat în recesiune, Germania a evitat cu greu această situaţie, iar economia Statelor Unite reduce ritmul de creştere din cauza efectelor relaxării fiscale decise de preşedintele Donald Trump.

Încrederea investitorilor se menţine în economiile avansate, dar a scăzut în cele emergente, pe fondul temerilor că anii de creştere economică rapidă din China se apropie de final. Situaţia este dezolantă şi în Europa, constată profesorul Eswar Prasad. Singura excepţie de la tendinţele globale de scădere a creşterii economice este India, unde au fost introduse măsuri de stimilare fiscală şi monetară înaintea alegerilor generale.

O problemă internaţională majoră este tergiversarea semnării unui acord comercial între Statele Unite şi China. „Tensiunile comerciale şi incertitudinea generată de acestea probabil vor lăsa urme de lungă durată asupra economiei mondiale. Incertitudinea subminează încrederea mediilor de afacerilor şi afectează investiţiile private, cu implicaţii pe termen lung asupra creşterii productivităţii”, subliniază profesorul Prasad.

blank