Economia duduie
Economic, Featured

Economia duduie, dar în statistici. Firmele mor în pandemie, Guvernul le asistă cu promisiuni

Economia duduie, dar în statistici, altfel întreprinderile mici și mijlocii au fost lovite din plin de pandemie. Doar în primele 4 luni ale acestui an, cel puțin 10.000 de firme au fost închise. În timp ce ministrul economiei demarează măsuri pentru antreprenori, banii ajung prea târziu sau deloc pentru ca afacerile să fie salvate.

Programele de susținere a întreprinderilor inițiate de Guvern sunt criticate de antreprenori. Mulți spun că de la debutul pandemiei nu au văzut niciun ban de la stat, în ciuda faptului că au avut pierderi și de milioane de euro. Mai grav este că la ministerul economiei avem un interimar, în persoana ministrului energiei Virgil Popescu, care are de păstorit încă 3 ministere comasate: al IMM-urilor, economiei și turismului. Nu asta e problema gravă, ci faptul că nici până acum nu au fost măsuri clare care să ajute antreprenorii sau am așteptat banii europeni prin PNRR. O măsură bună anunțată de ministrul muncii, Raluca Turcan, este că statul susține în continuare șomajul tehnic, o gură de oxigen pentru angajați și angajatori, dar același ministru care a anunțat majorarea salariului minim de la începutul anului viitor cu aproape 11 procente creează dificultăți companiilor care sunt obligate să scoată bani în plus pentru angajați, de la 1 ianuarie anul viitor.

Măsuri bune a anunțat și ministrul Virgil Popescu, dar tot el recunoaște nu sunt bani destui la buget. „Vestea bună este că vom lansa Măsura 1 pentru IMM-uri, acei până în 2.000 de euro pentru microîntreprinderi. Există o economie de bani acolo şi vom lansa măsura probabil pe 18 octombrie. Am pus deja un anunţ pe site că se va relua procedura de lansare. Măsura 3 a fost mutată la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Eu sper să reuşim împreună să facem ajustări la ghid, în aşa fel încât să fie mai aplicat spre ceea ce îşi doresc IMM-urile decât spre a cheltui repede nişte bani fără să îşi atingă ţinta. La Măsura 2 să ştiţi – şi nu mă feresc să o spun – se pare că avem nişte probleme. Am cerut în scris Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene să ne spună de ce nu sunt bani pentru toată Măsura, pentru că avem o legislaţie, avem o ordonanţă, o lege aprobată în Parlament, s-au mutat banii de pe Măsura 3, când a fost anulată, pe Măsura 2 şi s-au blocat plăţile la în jur de aproape 16.700 IMM-uri şi mai sunt câteva mii de care ar trebui plătite. Aş vrea să desluşim ceea ce s-a întâmplat acolo, pentru că dacă am hotărât şi s-a continuat ca toate IMM-urile care au depus pe Măsura 2 să primească banii nu este normal ca să se întâmple acest lucru”, a spus Virgil Popescu la evenimentul de lansare „Carta Albă a IMM-urilor din România”.

Economia duduie, dar în statistici. Totodată, Virgil Popescu a admis că sunt îngrijorări cu privire la capacitatea României de a absorbi fondurile europene, care pot veni prin PNRR şi prin axele de finanţare. „Lucrurile, cum se văd din prisma fondurilor europene, sunt bune, dar fiecare dintre noi avem îngrijorări cu privire la capacitarea administrativă a României de a absorbi în această perioadă cele 80 de miliarde. Vom demara PNRR. Evident, la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, colegii de acolo trebuie să se ocupe şi de fondurile normale, axele de finanţare. S-au ocupat mult mai mult de PNRR, cred că a venit momentul să se ocupe şi de acest lucru, pentru că şi acolo sunt tot atât de mulţi bani şi este nevoie de operaţionalizarea lor rapidă. Dacă mă întrebaţi pe mine, eu sunt adeptul a ceea ce am scris în programul de guvernare, ca autorităţile de management de la MIPE să treacă la fiecare minister, să fie o descentralizare, astfel încât să poată să existe mai multe motoare care pot să absoarbă bani în economie, a mai spus ministrul.

Cu alte cuvinte statul îți dă, dar nu îți bagă și în traistă sau statul îți promite, dar nu înseamnă că îți poate da multe, astfel încât firmele sunt nevoite să se descurce pe cont propriu.

blank