Străzi inundate
Actualitate

„E jale mare”. România, lovită de furtuni violente. Străzi inundate, copaci doborâți de vânt, mașini răsturnate

Furtunile violente au lovit cu forță în mai multe regiuni din țară și au făcut pagube serioase! Străzi inundate, copaci doborâți de vânt, mașini răsturnate

Județul Călărași s-a aflat sub cod roșu de vreme rea, timp în care mai multe străzi inundate, si copacii doborâți de vânt au blocat străzi ori au avariat mașini.

În unele zone, a căzut inclusiv grindină. Vijelia s-a dezlănțuit și în județul Galați, unde a făcut bucăți acoperișuri și a răsturnat camioane, ca pe niște jucării.

Pompierii – unii dintre ei chemați de acasă, în ziua liberă – au mers la zeci de intervenții.

Codul roșu de vijelii, valabil mai puțin de un ceas, a adus, în județul Călărași, grindină, inundații și vânt care a suflat cu peste 90 de km/h.

Un supermarket a fost inundat, după ce sistemul de țevi care prelua apa de ploaie a fost dislocat de furtună.

În urma acestui episod de vreme severă, pompierii au avut în total 25 de intervenții în 20 de localități din județ.

Și la Tecuci, vântul a bătut cu asemenea forță încât a smuls cu totul un acoperiș, iar de pe alte clădiri a desprins bucăți de tablă. În plus, potrivit pompierilor, aproximativ 40 de copaci au fost doborâți de vijelie.

Oamenii s-au adăpostit speriați în case, în timp ce furtuna a căpătat, pe alocuri, aspect de tornadă. Zeci de fire electrice au fost rupte.

Și în comuna Matca a fost prăpăd. Rafalele violente au avut o putere incredibilă – au răsturnat camioane și mașini!

De asemenea, solariile construite pe structură din lemn au fost puse la pământ. Sunt pagube pe o suprafață de 10 hectare.

Gheorghe Marin, primarul comunei Matca, județul Galați: „E jale mare. Acoperișuri rupte, solarii foarte multe rupte, puse la pământ. Cabluri electrice, stâlpi, mașini răsturnate, tiruri răsturnate și așa mai departe.”

Situația a fost atât de gravă încât pompierii liberi au fost chemați la serviciu, iar alți 20 de salvatori din Tecuci au fost mobilizați la Matca.

52 de localități din județul Galați au rămas, temporar, fără energie electrică.

Și în județul Brăila vremea rea a făcut probleme. În localitatea Berteștii de Jos, acoperișul unei ferme a fost smuls de vânt, iar 10 bovine au fost electrocutate. În comuna Stăncuța, acoperișul unui bloc a fost luat pe sus.

Și în județul Buzău, au fost inundații, copaci căzuți și mașini avariate. A fost emis inclusiv un mesaj RO-Alert, care-i atenționa pe localnici să rămână la adăpost.

La ora la care vijeliile măturat localități întregi, mai bine de jumătate de țară era sub cod galben sau portocaliu de furtuni puternice.

blank