Guvernul României intenţionează să-l propună a doua oară pe vicepremierul Viorel Ştefan ca reprezentant al României la Curtea Europeană de Conturi, o funcţie care vine la pachet cu un salariu brut de 22.000 de euro/luni, deşi Parlamentul European a respins pe 8 aprilie propunerea, informează ziarul Libertatea.

După un refuz al Parlamentului European, Guvernul Dăncilă revine cu aceeaşi propunere: vicepremierul Viorel Ştefan. Curtea Europeană de Conturi este o instituţie independentă din cadrul UE (nu se află în subordinea nici unei alte instituţii) şi se ocupă de verificarea modului în care banii cetăţenilor europeni sunt cheltuiţi.

Pe 8 aprilie, nominalizarea lui Viorel Ştefan a fost respinsă în Comisia CONTI, din Parlamentul European, care se ocupă de bugetul Uniunii. A primit doar 8 voturi favorabile şi 18 împotrivă. România trebuie să propună un alt nume. Guvernul s-a decis însă, potrivit informaţiilor Libertatea, să îl susţină tot pe Viorel Ştefan, deşi acesta nu are experienţă în domeniul auditului. Guvernul va transmite propunerea abia după alegerile europarlamentare, în speranţa unei noi configuraţii politice în Comisia CONTI, de care depinde numirea.

În acest moment, România este reprezentantă de George Pufan. El a fost propus în 2013, plecând din funcția de secretar general al Curții de Conturi din România, pe care a îndeplinit-o timp de 11 ani. Lucra în instituție de aproape 20 de ani atunci când a primit funcţia la nivel european.