Actualitate

Dupa modelul romanesc, procurorii au descins în Parlamentul R. Moldova

Pentru ca au tot tanjit la actiunile DNA care vizeaza „curatenia” generala in societatea romaneasca, cei din Republica Moldova au trecut si ei la fapte. Procurorii anticoruptie si cei din cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova au efectuat miercuri perchezitii la parlament, ridicând mai multe documente în cadrul investigatiei deschise în dosarul privind disparitia unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova, ceea ce în mass-media locala a fost numit ‘Furtul Secolului’.
 
Potrivit Deutsche Welle, procurorul anticoruptie, Eduard Harunjen, a declarat ca urmeaza sa fie audiate mai multe persoane, inclusiv deputati. ”Ancheta va viza tot cercul de persoane implicate. Acum suntem la etapa de analiza a documentelor”, a precizat Harunjen, adaugând ca vor avea loc perchezitii si la alte institutii.
Percheziţii la o primărie de municipiu. Viceprimarul, săltat de procurori
Descinderea procurorilor la parlament a avut loc dupa anuntul facut saptamâna aceasta de procurorul general, Corneliu Gurin, privind extinderea investigatiilor în cazul banilor furati din sistemul bancar. ”Am dispus prin ordonanta proprie pornirea urmaririi penale privind faptele de îndeplinire sau neîndeplinire a obligatiilor de catre persoanele publice. Mai exact urmeaza a fi investigate aspectele legate de gestionarea prejudiciabila a proprietatii de stat, pierderea controlului statului asupra Bancii de Economii, neinterventia asupra redresarii situatiei. Urmeaza sa stabilim daca actiunile sau inactiunile institutiilor statului au favorizat devalizarea Bancii de Economii”, a afirmat Gurin.
 
Actiunea procurorilor a intervenit la numai o zi dupa ce un grup de peste 10 ambasadori europeni, între care cei ai României, Frantei, Marii Britanii, Italiei, precum si seful Delegatiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, au efectuat o vizita inopinata la Centrul National Anticoruptie. Acestia i-au transmis sefului CNA, Viorel Chetraru, ca UE si SUA urmaresc foarte atent dosarele în cauza si ca asteapta solutii în privinta acestora.
 
Deutsche Welle mai scrie ca deputatii liberali au contestat miercuri la Curtea Constitutionala hotarârile secretizate ale guvernului prin care executivul a garantat credite de zeci de miliarde de lei moldovenesti oferite de Banca Nationala a Moldovei ‘pentru salvarea’ Bancii de Economii, Bancii Sociale si Unibank, credite care, daca nu vor fi rambursate pâna la sfârsitul anului, vor fi transformate în datorie publica interna.
Premierul Chiril Gaburici a declarat marti, dupa sedinta de guvern, ca întretinerea celor trei banci devalizate costa lunar statul 30 milioane de lei si a pledat pentru lichidarea lor.
blank