Featured, International

După moartea lui Soleimani, șeful diplomației SUA le reprosează europenilor că nu au fost utili

Secretarul de stat SUA Mike Pompeo, i-a criticat pe europeni că nu au fost „la fel de utili”, aşa cum ar fi trebuit să fie în cazul operaţiunii de ucidere a generalului iranian Qassem Soleimani în Irak

Secretarul de stat SUA Mike Pompeo susţine că şi-ar fi dorit ca europenii să fie mai de ajutor în operaţiunea care a dus la la uciderea generalului iranian Qassem Soleimani. ​

Într-un interviu acordat Fox News, Pompeo a spus că a fost în contact telefonic cu liderii lumii pentru a explica atacul. „Am discutat cu partenerii noştri din regiune pentru a le explica ce facem, de ce facem şi pentru a le cere asistenţă.

Toţi au fost fantastici. Dar discuţiile mele cu partenerii noştri din alte zone nu au fost la fel de bune. Sincer, europenii nu au fost la fel de ajutor pe cât speram că vor fi”, a spus Pompeo, potrivit AFP. Potrivit secretarului de stat american, „britanicii, francezii, germanii trebuie să înţeleagă că „ce am făcut noi, ce au făcut americanii, a salvat, în egală măsură, vieţi din Europa”.

De asemenea, într-un interviu la CNN, Pompeo a declarat că generalul Soleimani pregătea în regiune o „acţiune de anvergură” care ameninţa „viaţa a sute de americani”. „Ştiam că este iminent. Am luat decizia pe baza unor evaluări ale serviciilor noastre de informaţii”, a insistat el.

Pompeo a precizat că şi-a petrecut ziua de vineri sunându-i pe liderii lumii, reamintind, de fiecare dată, „angajamentul” SUA faţă de „dezescaladare”. Secretarul de stat american a discutat în special cu omologii săi francez, chinez, rus, britanic şi german, precum şi cu preşedinţii afgan Ashraf Ghani şi irakian Barham Saleh. El i-a mulţumit de asemenea prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman pentru sprijinul „de neclintit şi pentru recunoaşterea ameninţărilor agresive şi permanente reprezentate de forţa irakiană Al-Qods” a Gardienilor Revoluţiei.

Secretarul american de stat Mike Pompeo a estimat vineri că Franţa „greşeşte“’ dacă crede că lumea a devenit „mai periculoasă“ după ce SUA l-au ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani într-un raid în Irak, transmite AFP. Mike Pompeo a făcut aceste aprecieri după ce a fost solicitat de postul CNN să comenteze o declaraţie a secretarului de stat francez pentru afaceri europene, Amélie de Montchalin, care a spus la postul RTL că ne regăsim astăzi ”într-o lume mai periculoasă” din cauza riscurilor de „escaladare militară“ în Orientul Mijlociu.

„Francezii pur şi simplu greşesc la acest punct“, a răspuns secretarul american de stat. „Lumea este mult mai sigură astăzi. Şi pot să vă asigur că americanii din regiune sunt mai în siguranţă astăzi după moartea lui Qassem Soleimani“, consideră Pompeo. El a scris mai târziu pe Twitter că a avut o convorbire telefonică cu omologul său francez, Jean-Yves Le Drian. ”Lupta împotriva activităţilor nefaste ale regimului iranian este o prioritate comună cu partenerii noştri europeni.

Hotărârea noastră de a ne proteja popoarele şi interesele este de neclintit”, a adăugat şeful diplomaţiei americane. La rândul său, ministrul Jean-Yves Le Drian a cerut Iranului să evite orice reacţie după uciderea generalului Soleimani, pentru a nu se ajunge la „o gravă criză a proliferării nucleare“. „Franţa îndeamnă pe fiecare la reţinere şi Iranul să evite orice măsură susceptibilă să agraveze instabilitatea regională“, a indicat MAE francez într-un comunicat. Iranul a promis vineri că va răzbuna „la locul şi momentul potrivit“ uciderea comandantului Forţei Al-Quds, generalul Qassem Soleimani, al cărui convoi a fost ţinta unei drone americane pe aeroportul din capitala irakiană, Bagdad. Potrivit responsabililor americani şi preşedintelui Donald Trump, care a ordonat raidul, acesta a fost menit să prevină noi operaţiuni ale Forţei Al-Quds, după ce acţiunile acesteia au provocat moartea a numeroşi militari americani sau din ţări aliate ale SUA, ultima fiind atacul cu rachete în urma căruia un subcontractor american a fost ucis într-o bază irakiană din oraşul Kirkuk.

La câteva ore după acest raid, Washingtonul le-a cerut cetăţenilor americani aflaţi în Irak să părăsească imediat această ţară. Un purtător de cuvânt al Ministerului irakian al Petrolului a confirmat că angajaţi americani care lucrează pentru companiile petroliere pleacă din Irak, el asigurând însă că producţia de petrol nu este afectată. Ambasadorul Iranului la ONU spune că uciderea lui Soleimani este un „act de război“ care cere represalii. Statele Unite au comis un „act de război” împotriva Iranului, care a făcut apel la represalii, prin uciderea la Bagdad a generalului iranian Qassem Soleimani, a afirmat ambasadorul Teheranului la ONU, Majid Takht Ravanchi, relatează AFP.

Atacul împotriva generalului Soleimani, ucis într-o operaţiune cu dronă la Bagdad asupra unui convoi de paramilitari irakieni pro-iranieni, „a fost de fapt un act de război din partea Statelor Unite împotriva poporului iranian”, a afirmat vineri seară ambasadorul iranian, citat de CNN. Americanii „au început un conflict militar asasinând printr-un act terorist unul dintre principalii noştri generali. În acest caz, ce poate face Iranul? Nu putem rămâne tăcuţi, trebuie să acţionăm şi vom acţiona”, a spus el.

„Va exista cu siguranţă o răzbunare, o răzbunare dură. Răspunsul la o acţiune militară este o acţiune militară. Cine, când şi unde o va face, viitorul o va spune”, a adăugat el. Asasinarea într-un atac american cu dronă care a avut loc în noaptea de joi spre vineri la Bagdad a arhitectului strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, generalul Qassem Soleimani, şi a lui Abu Mahdi al-Muhandis, omul Iranului şi numărul doi al Hashd al-Shaabi (coaliţie de paramilitari irakieni pro-iranieni), a aruncat lumea în incertitudine şi a declanşat teama de o conflagraţie regională.

Teheranul a promis „o răzbunare dură în locul potrivit şi la momentul potrivit” pentru a răspunde morţii generalului său în atacul în care au fost ucise în total 10 persoane – cinci irakieni şi cinci iranieni.

 

blank