Politic, Stiri

Dupa masini, ar putea fi confiscate si casele

Ponta: Vreau sa confiscam averile obtinute ilegal

PontaDupa ce a ridicat problema confiscarii masinilor celor care incalca grav Codul Rutier, premierului Victor Ponta i-a mai venit o idee. El a declarat miercuri ca si-ar dori ca si averile obtinute ilegal sa fie confiscate.

„Vreau sa confiscam averile obtinute in urma infractiunilor, pe sistemul european. Este o noua conceptie la nivel european, venita pe filiera americana si cred ca este o idee buna. Pentru aceasta trebuie sa modificam articolul 44 din Constitutie, pentru ca altfel nu putem face nimic.”, a declarat presei centrale Victor Ponta. In actuala Constitutie se precizeaza la art 44, alin 8 ca „averea dobandita licit nu poate fi confiscata. Caracterul licit al dobandirii se prezuma”, iar la alin 9 se prevede ca “bunurile destinate, folosite sau rezultate din infractiuni ori contraventii pot fi confiscate numai in conditiile legii”.

Cu toate acestea, secretarul Comisiei de la Venetia, Thomas Markert, prezent in aceste zile la Bucuresti a afirmat ca recomandarea institutiei sale este de a se modifica articolul privind dreptul la proprietate.

Markert a dat exemplul Bulgariei, unde Comisia de la Venetia a fost de acord cu procedura speciala privind confiscarea proprietatilor celor care nu si-au putut justifica averea. El a fost de acord si cu ideea avansata de premier, privind confiscarea in anumite conditii, a masinilor conducatorilor auto care comit abateri grave. In acest sens, premierul Ponta a tinut sa precizeze ca nici un articol din Constitutie nu va fi modificat fara sa existe acceptul Comisiei de la Venetia.

 

Modificarea Constitutiei, periculoasa

 

La randul sau, presedintele Comisiei Juridice din Senat, vicepresedintele PNL Tudor Chiuariu, a declarat ca articolul 44, privind dreptul la proprietate, nu poate face obiectul revizuirii Constitutiei. „Cred ca e destul de periculos insa sa vorbim mai ales in Romania, pentru ca au fost in trecut, pana acum 23 de ani au fost incalcate grav drepturile de proprietate si e periculos sa vorbim de faptul ca am putea sa introducem exceptii sau altceva, nu. Ce avem noi in Constitutie e in linie cu standardele europene si cu standardele celor mai civilizate state si aceste lucruri trebuie sa ramana asa”, a spus Tudor Chiuariu.

Mai mult, potrivit acestuia, aliniatul 9 de la articolul 44 care prevede ca “bunurile destinate, folosite sau rezultate din infractiuni ori contraventii pot fi confiscate numai in conditiile legii”, este suficient.

blank