Actualitate, Featured

Dupa marşul din Târgu Mureş, Budapesta vorbeste despre autonomie

Biroul premierului ungar Viktor Orban sprijină demonstraţia secuilor, desfăşurată duminică la Târgu Mureş, pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, relatează agenţia MTI, citată de Agerpres.

Într-o declaraţie transmisă acestei agenţii de presă, secretarul de stat ungar pentru maghiarii de pretutindeni, Arpad Janos Potapi, a susţinut că autonomia este cea mai bună cale de asigurare a continuităţii existenţei minorităţilor etnice.

Minoritatea secuilor ”doreşte o autonomie care să-i permită folosirea limbii materne şi a simbolurilor naţionale într-un mod care să nu dăuneze cetăţenilor majoritari, nimic mai mult decât drepturile acordate minorităţilor în multe ţări europene”, a spus oficialul ungar.

Autonomia Ţinutului Secuiesc este o cauză a tuturor maghiarilor, a adăugat el.

La rândul său, preşedintele comitetului pentru afaceri externe din parlamentul de la Budapesta, Zsolt Nemeth, a estimat că o ”puternică reprezentare maghiară” în viitorul Parlament European este crucială pentru dobândirea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Marşul organizat, duminică seara, la Târgu Mureş, de Ziua Libertăţii Secuieşti, pentru depunerea unei petiţii pro-autonomie la Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, la care au luat parte circa 2.000 de persoane, s-a încheiat fără incidente.

Între revendicările cuprinse în petiţie se regăseşte autonomia Ţinutului Secuiesc şi eliberarea din închisoare a lui Beke István şi a lui Szőcs Zoltán, membri ai grupării „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, condamnaţi pentru acte de terorism de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la câte 5 ani de închisoare.

blank