Actualitate, Featured

Dupa Marius Iacob, pleacă din DNA si procuroarea care a spus despre comunicatele institutiei că sunt opinii

După procurorul-şef Marius Iacob, încă un procuror din DNA renunţă la funcţia de conducere. Procurorul Carmen Simona Ricu a demisionat din funcţia de şef Serviciu de prezentare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aceasta a fost sancţionată cu avertisment chiar de ÎCCJ, în aceeaşi acţiune disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară şi împotriva lui Iacob.

Secţia pentru procurori a CSM urmează să decidă în şedinţa din 28 martie dacă Ricu îşi poate continua activitatea pe o funcţia de execuţie în cadrul Secţiei judiciare penale a DNA.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a întors luni, 18 martie, decizia Secţiei pentru procurori a CSM şi a în cazul acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Marius Iacob, şi îm potrivia procurorului Simona Ricu. Iacob era acuzat de IJ că a delegat un procuror şef serviciu, respectiv pe Carmen Simona Ricu, să reprezinte DNA într-un proces care avea ca obiect suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost suspendată din DNA. Atât Marius Iacob, cât şi Simona Ricu au fost sacţionaţi cu „avertisment”.

În dosarul în care s-a pronunţat ÎCCJ, Iacob este acuzat de Inspecţia Judiciară că a încălcat mai multe dispoziţii prin delegarea dispusă. Concret, este vorba despre încălcarea de către Iacob a Ordinului Procurorului General privitor la participarea procurorului în cauzele civile. În perioada în care Iacob a delegat-o pe Ricu să reprezinte DNA în instanţă, Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA de la acel moment, se afla în concediu.

Carmen Simona Ricu ar fi rpmas oricum fără funcţia de conducere, în urma sancţiunii disciplinare primite, în temeiul art. 55 alin. (4) din Legea 303/2004: „Revocarea din funcţiile de conducere a procurorilor numiţi potrivit alin. (1) se dispune de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea procurorului general al parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a procurorului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism sau, după caz, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2), care se aplică în mod corespunzător.”

Procurorul Simona Ricu a devenit celebră în noiembrie 2017, când lucra la Parchetul General şi a reprezentat instituţia la CCR, în cazul „Belina”. Aceasta a afirmat, în pledoaria susţinută în faţa celor 9 judecători constituţionali, că informaţiile prezentate în comunicatele de presă ale DNA sunt „opinii”. Detalii şi video AICI !

blank