După explozia
Featured, International

După explozia unei mine de aur din China, 9 mineri au murit iar 11 au fost scoși, după 14 zile, din subteran

Nouă mineri au fost găsiți morți, la două săptămâni după explozia unei mine de aur fost blocați în subteranl din provincia chineză Shandong. Ieri, 11 dintre colegii lor au fost salvați, relatează BBC.

După explozia soarta unui alt miner rămâne necunoscută, a spus primarul orașului Yantai, citat de televiziunea de stat CCTV.

Minerii au rămas prinși în mina Hushan când intrarea în tunel s-a prăbușit în uma unei explozii, în 10 ianuarie.

„De duminică după-amiază până acum, echipele de salvare nu s-au oprit din căutări și au găsit încă nouă mineri prinși în subteran, care, din păcate, au murit cu toții”, a declarat luni primarul din Yantai, Chen Fei.

Trupurile minerilor decedați au fost aduse la suprafață, a adăugat el.

Eforturile de salvare erau estimate să dureze mai multe săptămâni, dar echipele de salvatori au făcut un „mare pas înainte” duminică dimineață, când „un imens obstacol care bloca puțul a căzut brusc pe fundul acestuia”, potrivit unui reprezentant al echipelor de salvare, Du Bingjian.

Primul bărbat salvat fusese prins într-o parte diferită a minei de aur, departe de colegii săi. Imaginile publicate de televiziunea chineză au arătat cum bărbatul a fost scos din subteran. I-au fost acoperiți ochii, pentru a-l proteja de lumina zilei, și a fost dus imediat la spital pentru tratament, starea sa fiind descrisă drept „extrem de gravă”.

La aproximativ o oră după salvare, au fost scoși încă 10 mineri dintr-o altă secțiune a minei. Unul dintre ei suferise și răni.

Autoritățile chineze nu au furnizat detalii despre locul în care au fost găsit astăzi cei 9 mineri morți.

Cum au supraviețuit minerii 2 săptămâni în subteran
Minerii lucrau la 600 de metri sub pământ când s-a produs explozia, ale cărei cauze nu sunt cunoscute încă, blocând intrarea în mină.

Timp de o săptămână, nu a existat niciun semn de viață. Apoi, pe 17 ianuarie, salvatorii au simțit o presiune pe una dintre frânghiile pe care le coborau în puțuri mai mici care duceau în subteran.

Minerii care au supraviețuit – 11 prinși în același loc și un altul la distanță de ei, au trimis un bilet cu ajutorul frânghiei, anunțând care este starea lor.

Unul dintre cei 11, care intrase în comă după ce a suferit o rană la cap în urma exploziei, a fost confirmat mort joi.

A fost stabilită o linie de comunicație, iar alimentele și medicamentele au fost coborâte în subteran către mineri, ajutându-i astfel să supraviețuiască până când echipele de salvare au ajuns la ei.


blank