Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Boris Johnson au anunțat duminică sprijinul guvernele lor în încercarea de a opri crearea unei „superligi” europene de fotbal.

Întrucât cluburile de fotbal de top din Europa intenţionează să abandoneze competiţiile de elită ale UEFA pentru a înfiinţa un turneu autoguvernat, Macron a spus că Franţa va sprijini „toate măsurile” făcute de organele de conducere ale fotbalului pentru a apăra competiţiile existente ale Europei.

Johnson a scris pe Twitter că crearea unei superligi ar fi „foarte dăunătoare pentru fotbal şi că guvernul său sprijină autorităţile fotbalistice să ia măsuri”. Potrivit unei persoane familiare cu discuţiile, citată de Politico, guvernele italian şi spaniol vor avea o poziţie similară.

Discuţiile zgomotoase despre o ligă separată de UEFA au explodat duminică, când Times a raportat că cinci cluburi mari din Anglia au fost de acord să se înscrie în noua ligă. New York Times a raportat ulterior că 12 cluburi în total – şase din Anglia, trei din Spania şi trei din Italia au fost deja de acord în principiu să se alăture turneului.

În Franţa, Paris Saint-Germain ar fi refuzat. Macron a spus că propunerea „ameninţă principiul meritului sportiv”.

Într-o declaraţie comună, UEFA şi ligile naţionale de top din Europa au numit propunerea „cinică” şi „bazată pe interesul propriu”.

„Vom lua în considerare toate măsurile disponibile, la toate nivelurile, atât judiciare, cât şi sportive, pentru a preveni acest lucru”, se menţionează în comunicat.

În ianuarie, FIFA şi UEFA au ameninţat că vor interzice orice jucător ce va lua parte la „Superligă” de la turneele internaţionale, inclusiv Cupa Mondială.

Într-o declaraţie, grupul sportiv al Parlamentului European a condamnat „Superliga”. Acesta a spus că competiţia separatistă ar contraveni „valorilor” promovate de grup.


Citeste si...
FOTO Emmanuel Macron, criticat dur pentru o fotografie cu doi tineri