Featured, International

După Brexit, Irlanda de Nord își schimbă fusul orar

Irlanda de Nord va fi șase luni pe an pe alt fus orar decât restul Marii Britanii. Este, cumva, o anomalie a Brexitului.

Irlanda de Nord va păstra unele reguli ale Uniunii Europene, pentru a permite libera circulație cu Irlanda, conform acordului prin care s-a făcut Brexitul. Printre aceste reguli – va trebui să păstreze ora Uniunii Europene, care nu se va mai schimba primăvara și toamna, potrivit noilor reglementări, în timp ce Regatul Unit va folosi în continuare acest sistem.

Parlamentul European a votat anul trecut o propunere prin care să se renunțe la schimbarea orei.

Deocamdată, până la intrarea în vigoare a acestei decizii, toate cele 27 de state membre UE vor trece la ora de vară în ultima duminică din martie (când ceasurile vor fi date înainte cu o oră) și vor reveni la ora GMT în ultima duminică din octombrie, ceea ce va face și Marea Britanie.

După ce Bruxelles-ul va renunța însă la ora de vară, din 2021, Irlanda de Nord va fi cu o oră înaintea Marii Britanii, timp de șase luni pe an, adică din toamnă până în primăvară. Londra a dat de înțeles că nu are de gând să urmeze exemplul UE în ceea ce privește renunțarea la schimbarea orei.