Florian Coldea
Actualitate

După 15 ore de audieri, fostul șef al SRI Florian Coldea și fostul general Dumitru Dumbravă, plasați de DNA sub control judiciar cu o cauțiune de 500.000 de lei

UPDATE 03:50 Fostul șef al SRI Florian Coldea și fostul general SRI Dumitru Dumbravă, autorul sintagmei „câmpul tactic” din justiție, au fost plasați joi noapte de procurorii DNA, după audieri maraton, sub control judiciar cu cauțiune de 500.000 de lei, potrivit Agerpres. Ei au un termen de 7 zile pentru plata sumei.

Coldea a ieşit vineri din sediul DNA după mai bine de 15 ore de audieri, refuzând să facă declaraţii jurnaliştilor.

Știrea inițială:

Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au fost chemați la DNA, joi, într-un dosar de trafic de influență, au declarat surse judiciare.

Povestea „câmpului tactic” al generalului SRI Dumbravă, chemat azi la DNA

La DNA a ajuns mai întâi fostul general SRI Dumitru Dumbravă. Generalul în rezervă Dumitru Dumbravă, fost șef al Direcției juridice a SRI și secretar general al acestei instituții, a ajuns în atenția presei și a publicului în 2015, după declarațiile sale potrivit cărora instanțele au constituit „câmp tactic” pentru Serviciul Român de Informații.

LA DNA a ajuns apoi și fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea.

UPDATE 00:00 Florian Coldea și Dumitru Dumbravă sunt de peste 13 ore în sediul DNA

Florian Coldea

Coldea, Dumbravă și avocatul Doru Trăilă, suspecți într-un dosar de trafic de influență și spălare de bani

Conform unor surse judiciare citate de G4 Media, care a publicat inițial informația, Coldea, Dumbravă și avocatul Doru Trăilă – care a ajuns și el joi la DNA -, ar fi suspecți într-un dosar de trafic de influență în instanțe și spălare de bani.

Cei trei au fost chemați la audieri ca urmare a unei plângeri depuse de omul de afaceri Cătălin Hideg, scriu News.ro și G4Media.

Mai exact, casa de avocatură a lui Doru Trăilă, pentru care oferă servicii de consultanță firmele lui Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, a încheiat un contract de 600.000 de euro cu Hideg pentru reprezentarea în innstanță. Din acești 600.000 de euro, Hideg a plătit efectiv 100.000 de euro. Procurorii DNA susțin că avocatul Trăilă și consultanții Coldea și Dumbravă i-ar fi promis lui Hideg că în schimbul banilor îl ajută să obțină o condamnare cu suspendare și să îi fie ridicat controlul judiciar, potrivit informațiilor G4Media.

Într-un interviu acordat recent Ancăi Alexandrescu de la Realitatea Plus, omul de afaceri Cătălin Hideg a susținut că Florian Coldea și Dumitru Dumbravă i-ar fi cerut 720.000 de euro, pentru „optimizarea” dosarului său de corupție aflat în instanță.

Omul de afaceri Cătălin Hideg şi firma acestuia, Sanimed Internaţional, au fost trimişi în judecată de Parchetul European, în octombrie 2022, într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, prejudiciul fiind estimat la 3 milioane de euro.

„Pentru a câştiga o licitaţie pentru RECUMED, un proiect finanţat de Uniunea Europeană pentru crearea unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale şi reconstrucţiei biologice, omul de afaceri a prezentat mai multe declaraţii şi documente false şi inexacte. Acestea se refereau la procedura de atribuire a contractului de furnizare de echipamente medicale şi la lucrările de construcţie necesare pentru realizarea proiectului. Ulterior, acesta a reuşit să primească, între 2018 şi 2020, subvenţii nerambursabile în valoare de peste 3 milioane de euro”, anunţa atunci EPPO.

În acest dosar, Hideg a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, în februarie anul acesta. Faptele pentru care a fost condamnat sunt: folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, cu consecinţe deosebit de grave şi pentru infracțiunea de spălare a banilor.

Florian Coldea, 12 ani la conducerea operativă a SRI și acuzații de implicare puternică în lupta anticorupție, alături de DNA

Citește și  Tăriceanu a lansat noi atacuri la adresa DNA și a lui Klaus Iohannis

În ianuarie 2017, Florian Coldea a demisionat din funcția de prim-adjunct al directorului de atunci al SRI Eduard Hellvig, fiind trecut în rezervă după aproape 12 ani la conducerea operativă a serviciului. În cei 12 ani, Coldea a fost protagonistul unor momente controversate, dar și al implicării SRI în lupta anticorupție, alături de DNA.

Coldea a fost numit prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații în 1 august 2005, iar în perioada iulie – octombrie 2006 a fost director interimar al SRI, după demisia lui Radu Timofte (cauzată de fuga lui Omar Hayssam) și până la numirea lui George Maior ca director. Coldea a fost remarcat de Traian Băsescu în timpul crizei ziariștilor răpiți în Irak, prestația sa în celulă de criză propulsându-l la vârful SRI. Anterior, el a condus direcția antiteroristă din serviciu.

După numirea la șefia operativă a SRI, Coldea s-a remarcat prin implicarea instituției într-o cooperare sporită cu serviciile secrete aliate din NATO, mai cu seamă cu serviciile americane de informații. Tot în mandatul sau de șef operativ, SRI s-a implicat masiv în lupta anti-corupție, prin cooperarea cu DNA.

Coldea a mai fost suspendat în 2007, în urma unei sesizări a lui Mircea Geoană (la acel moment președinte PSD). Geoană a prezentat două notițe atribuite lui Coldea pe care erau trecute numele unor judecători de la Curtea Constituțională, chiar în perioada primei suspendări a lui Băsescu. Geoană l-a acuzat pe Băsescu de implicarea SRI și SIE în obținerea de informații compromițătoare despre judecătorii din Curtea Constituțională. După o anchetă internă, SRI a decis păstrarea lui Coldea în funcție, anunțând că acesta nu se face vinovat de încălcarea legii.

După 2012, anul celei de-a două suspendări eșuate a lui Traian Băsescu, Coldea a început să fie tot mai des ținta atacurilor campaniilor de presă duse de politicieni și lideri de opinie care îl acuzau de implicarea SRI în jocuri politice. Amploarea luată de lupta anticorupție a dus la apariția expresiei „binomul DNA – SRI”, o serie de politicieni cu dosare penale acuzându-l pe Coldea de implicare ilegală în dosare.

Până la dezvăluirile lui Sebastian Ghiță, cel mai virulent atac la adresa lui Coldea a fost lansat de Elena Udrea, în ianuarie 2015.

Imediat după alegerile parlamentare din decembrie 2016, și Sebastian Ghiță a lansat o serie de acuzații împotriva lui Coldea, prin intermediul unor înregistrări video difuzate de RTV în timp ce Ghiță era dat în urmărire generală. Ghiță l-a acuzat pe Coldea că ar fi fost în vacanțe plătite de el în Seychelles, în Italia și la Disneyland Paris, dar și la întâlniri la vila sa de la Cheia.

La rândul său, generalul Dumbravă a fost acuzat că ar fi controlat o rețea de judecători, cărora le impunea luarea unor hotărâri în procesele judecate, dar și că și-ar fi construit o rețea similară în rândul ziariștilor, pe care îi alimenta cu informații privilegiate din dosare.

De altfel, acuzele publice aduse lui Dumitru Dumbravă au făcut obiectul audierii sale în Comisia parlamentară de control al SRI, care în noiembrie 2017 i-a cerut demisia din funcția pe care o ocupa atunci – cea de secretar general al Serviciului. La audierea din comisia parlamentară, generalul a spus, potrivit lui Claudiu Manda, șeful acestei comisii, că atunci când a vorbit despre „câmpul tactic” nu s-a referit la influențarea justiției, ci mai degrabă la faptul ca inculpații ar putea să influențeze actul de justiție și că „în acest sens era un atribut și o implicare a SRI”. În august 2018, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a lui Dumbravă.

Citește și  Câini chinuiți și uciși în apartamentul unei femei din București. În „casa groazei”, polițiștii au mai găsit patru animale în viață

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

blank