Bayraktar
International

Dronele Bayraktar, coșmarul rușilor în Ucraina, sunt dorite acum în toată lumea. Drona este construită de ginerele lui Erdogan

Distrugerea sistemelor de artilerie și a blindatelor rusești cu ajutorul dronelor turcești Bayraktar TB2, operate de armata ucraineană, a făcut ca „întreaga lume” să își dorească să le cumpere, potrivit proiectantului dronei, informează Reuters.

Selcuk Bayraktar, care conduce firma Baykar cu sediul la Instanbul, împreună cu fratele său Haluk, a spus că dronele au arătat cum tehnologia revoluționează războiul modern.

„Bayraktar TB2 face ceea ce era menită să facă – să distrugă unele dintre cele mai avansate sisteme antiaeriene, sisteme de artilerie și vehicule blindate”, a spus Selcuk B. pentru Reuters de la o expoziție din Baku, stând lângă Akinci, noua dronă construită de firma sa. „Întreaga lume este un client”.

Cel puțin pentru o vreme, TB2, care are o anvergură a aripilor de 12 metri și poate zbura până la o înălțime de aproape 8.000 de metri, înainte de a ataca artileria și tancurile cu bombe ghidate cu laser, care pot străpunge blindajul vehiculelor rusești, a ajutat la anularea superiorității militare a Rusiei în lupta contra Ucrainei.

Selcuk Bayraktar, care conduce firma Baykar cu sediul la Instanbul, împreună cu fratele său Haluk, a spus că dronele au arătat cum
Drona a ajuns atât de cunoscută, încât a devenit și subiectul unei melodii ucrainene pline de injurii la adresa trupelor ruse, cu refrenul „Bayraktar, Bayraktar”.

În afară de Ucriana, TB2 a jucat un rol crucial și în Siria, Irak și Azerbaidjan
Dincolo de satiră, drona Bayraktar a intrat chiar și în atenția președintelui rus Vladimir Putin. Ministerul Apărării de la Moscova a menționat drona de cel puțin 45 de ori în public de când a izbucnit războiul din Ucraina.

Firma Baykar, fondată în anii ’80 de tatăl lui Selcuk B., Ozdemir Bayraktar, a început să se concentreze pe construcția de aeronave fără pilot începând cu 2005, într-o perioadă în care Turcia căuta să își întărească industria de apărare.

TB2 a jucat un rol atât de important în Siria, Irak, Libia și Nagorno-Karabah, în plus față de Ucraina, încât acum reprezintă vârful de lance al exporturilor turcești. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a spus că cererea internațională pentru drona TB2 și noua Akinci este uriașă.
Selcuk Bayraktar, care conduce firma Baykar cu sediul la Instanbul, împreună cu fratele său Haluk, a spus că dronele au arătat cum
Selcuk Bayraktar, care este căsătorit cu fiica lui Erdogan, Sümeyye, a spus că Baykar poate produce 200 de TB2 pe an.

Selcuk B. a mai spus că este foarte mândru de dronele folosite în Ucraina, dar și în Nagorno-Karabah, enclava de etnici armeni de pe teritoriul aliatului Turciei, Azerbaidjan, acolo unde forțele de la Baku au recucerit teritorii vaste în 2020.

Despre războiul declanșat de Rusia, acesta a spus că „este o invazie ilegală, așa că TB2 ajută poporul onorabil al Ucrainei să își apere țara”.

„Ocuparea ilegală a Karabahului a fost ca o rană în inimă încă din copilăria noastră”, a spus Selcuk B. „Și în calitate de ingineri care dezvoltă această tehnologie, este o onoare să ne fi ajutat frații și surorile aici să-și redobândească teritoriul”.

Rusia s-a mândrit acum două săptămâni cu o nouă generație de arme cu laser, inclusiv un sistem mobil care Moscova spune că poate să orbească sateliți și să distrugă drone.
1
Selcuk Bayraktar, care s-a născut la Istanbul și a studiat la Universitatea din Pennsylvania și la MIT, a spus însă că noile arme ale Rusiei vor fi ineficiente împotriva TB2.

„Raza de acțiune a lor este limitată și dacă raza de acțiune a sistemului tău de detecție și a muniției tale sunt mai mari, nu vor fi eficiente”, a explicat Selcuk B.

Producătorul Bayraktarului pregătește noi drone și mai performante
Baykar lucrează la o nouă variantă a faimoaselor drone, TB3, care va avea aripi pliabile și va putea să folosească pista scurtă de decolare și aterizare a portavioanelor. În plus, turcii mai lucrează și la o aeronavă de luptă fără pilot numită MIUS sau Kizilelma.
Selcuk Bayraktar, care conduce firma Baykar cu sediul la Instanbul, împreună cu fratele său Haluk, a spus că dronele au arătat cum
„Primul zbor al Kizilelma va avea loc anul următor, iar TB3 ori până la finalul anului ăsta ori la începutul anului următor”, a spus Selcuk B.

Pe termen lung, Selcuk B. a spus că firma sa lucrează la „drone taxi”, pentru care va mai fi nevoie de timp întrucât necesită o tehnologie a autonomiei de nivel înalt, „practic, inteligență artificială”, dar că odată ce va fi gata, „va revoluționa felul în care oamenii vor fi transportați în orașe”.

Invazia rușilor în Ucraina a provocat mii de victime, a strămutat alte milioane și a crescut riscul izbucnirii unei confruntări directe între Rusia și SUA.

blank