Statele Unite, cea mai afectată țară de pandemia de coronavirus, ar putea ajunge la 100.000 de infectări pe zi. Este un avertisment sumbru, venit de la directorul Institutului de Boli Infecțioase, Anthony Fauci. Doctorul se declară extrem de îngrijorat de situație: SUA a depășit 40.000 de infectări zilnice și au ajuns la aproape 2,7 milioane de îmbonăviri și 129.000 de decese. Numărul infectărilor e în creștere în 36 de state americane, iar California, Texas, Florida și Arizona au suspendat deja planurile de relaxare a restricțiilor.

„Atunci când ai un focar într-o anumită regiune a țării, și alte regiuni sunt vulnerabile, chiar dacă se descurcă bine. Nu ne putem concentra doar asupra acelor zone cu probleme, toată țara este pusă în pericol. Acum avem peste 40.000 de cazuri de infectare pe zi, nu m-ar surprinde să ajungem la 100.000 de cazuri zilnice dacă situația nu se schimbă. Prin urmare, sunt foarte îngrijorat. Sunt foarte îngrijorat fiindcă situația s-ar putea înrăutăți considerabil”, a spus Fauci, potrivit CNN.

Fauci și-a exprimat îngrijorarea față de aglomerațiile în care oamenii nu poartă măști și față de recomandările inadecvate pentru relaxare.

„Vom continua să ne confruntăm cu multe probleme”, a avertizat el.

Avertismentul medicului a fost lansat în timpul unei audieri cu privire la eforturile guvernului american de a opri răspândirea pandemiei de coronavirus pe fondul creșterii numărului de cazuri și măsurilor de relaxare adoptate de statele americane. SUA au raportat vineri peste 40.000 de cazuri noi cu COVID-19, cel mai mare număr de infectări în 24 de ore.

Întrebat dacă pandemia este sub control, Fauci a spus: „Nu sunt mulțumit de ceea ce se întâmplă, pentru că mergem într-o direcție greșită dacă privim creșterea numărului de cazuri, așa că trebuie să facem ceva în acest sens și trebuie să o facem rapid. În mod clar, nu avem situația sub control acum”.

Fauci a spus că nu poate face o predicție exactă a numărului de cazuri și decese care se vor înregistra în SUA până la finalul pandemiei, dar a spus: „Va fi foarte dureros, vă pot garanta asta”.