International, Stiri

Dramatic! O femeie a trăit peste 60 de ani într-un tub de fier

Virusul poliomielitic i-a doborât fratele şi urma ea!

Martha

Povestea ei a facut inconjurul lumii, cazul ei fiind o adevarata lectie de viata. Martha Mason, o femeie din Lattimore, North Carolina, a contactat virusul poliomielitic in 1940, pe cand avea doar 11 ani, in urma unei epidemii. Fratele ei, in varsta de numai 13 ani, a murit la scurt timp dupa ce a contactat virusul, iar Martha a ramas complet paralizata de la gat in jos.

Virusul poliomielitic se transmite pe cale fecal-orala si invadeaza sistemul nervos central determinand paralizii ireversibile.

Martha-Mason-550x346

Evenimentele s-au desfasurat atat de repede incat parintii ei nici nu au apucat sa isi revina din soc cand medicii i-au informat ca si Martha avea sa moara, doctorii dandu-i sanse de supravieturire cel mult un an. “Faceti-o fericita in timpul care i-a mai ramas!” le-au spus medicii parintilor Marthei. Bietii oameni, distrusi de durere chiar asta intentionau sa faca, insa, Martha a uimit pe toata lumea cu dorinta ei de a-si infrunta boala si curajul de care a dat dovada.

Prognosticul sumbru dat de medicii in 1940 nu s-a adeverit. Martha a mai trait inca 60 de ani, complet paralizata de la gat in jos, dar gratie unui dispozitiv medical denumit “Plămânul de fier”. Deoarece din cauza paraliziei complete, calitatea vietii i s-ar fi deteriorat considerabil, iar sansele de supravietuire i-ar fi scazut drastic, parintii ei au optat varianta “Plamanul de fier”, un fel de capsula in care corpul Marthei era ventilat, masat, curatat, astfel incat calitatea vietii ei sa fie imbunatatita.

În tot acest timp, femeia a absolvit facultatea şi a primit titlul de doctor în ştiinţe umaniste. Martha Mason a scris chiar şi câteva cărţi care au fost publicate şi care au câştigat mai multe premii. În 2009 a murit, la vârsta de 71 de ani.

 

 

 

blank