Actualitate, Featured

Dragnea si-a împlinit visul. Codurile Penale au fost modificate

Liviu Dragnea poate rasufla uşurat: Codurile penale au primit votul final în Camera Deputaților. Liderii opoziției au anunțat, după vot, că vor cotesta la CCR modificările aduse.Codul de Procedură Penală a trecut cu 180 de voturi pentru. De asemenea, Codul Penal a fost adoptat cu 181 de voturi.

Liviu Dragnea a afirmat, după votul din Camera Deputaților, că nu s-a adus nicio modificare decât la articolele declarate neconstituționale. Acesta a mai spus că, cu siguranță, codurilor vor fi atacate la Curtea Constituțională.

„S-a declanșat procedura de modificare acum multe, multe luni de zile, cu dezbateri și spectacol. Au fost contestate la CCR aceste legi, CCR a spus că o serie de articole nu sunt constituționale și nu pot fi acceptate, o serie de articole trebuie să fie modificate pentru a deveni constituționale, o serie de articole sunt constituționale, fără să fie modificate. Decizia luată de noi, de anul trecut, a fost ca articolele declarate constituționale să continue procedura parlamentară, ca să se închidă o procedură. Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă deasupra deciziei CCR. Astăzi, a avut această procedură parlamentară, parțială, că or să atace din nou la CCR niște articole declarate deja constituționale. Deci, nu este niciun fel de modificare”, a spus Liviu Dragnea.

blank

PNL a anunțat că va contesta la CCR acest cod. Raluca Turcan a afirmat că Partidul Național Liberal va contesta la Curtea Consituțională ”această fărădelege”.

Opoziția și Puterea și-au adresat mesaje dure în plenul Camerei Deputaților, după adoptarea legilor de modificare a codurile penale.

Președintele de ședință, Florin Iordache, le-a tăiat microfonul celor din opoziție care au început să atace PSD.

Raluca Turcan (PNL): Votul din 26 mai o să fie un semnal. Pana la votul din 26 mai va anuntam ca PNL va contesta la CCR toata acesta faradelege si bataie de joc la adresa…(Iordache ii taie microfonul)

Stelian Ion (USR): Un nimic atat de simplu dupa vorba dupa port isi modifica legea in Parlament sa scape de dosarul penal. Dosarele penale se rezolva in instanta. Sper sa fiti sanctionati drastic la vot pe 26 mai (Iordache ii intrerupe microfonul)

Eugen Tomac (PMP): Am votat impotriva. Poporul roman vă va trimite la lada de gunoi a istoriei (Iordache îi taie microfonul).

Vociferările au continuat și UDMR a cerut să fie făcută ordine în rândul opoziției.

Marton Arpad (UDMR), despre PNL și USR: ‘Va rog sa opriti zbieretele acestor nationalisti ultraduri. Va rog sa o opriti si pe dna eleganta care tot zbiară din prima bancă’.

 

Codurile penale au intrat la ora 12:00 la votul final. Înainte însă, toți deputații PSD au intrat în ședință. Liderii partidului vor să fie siguri de prezența și votul aleșilor social-democrați. E un vot cu emoții. PSD și ALDE nu au majoritate în Camera Deputaților, dar se bazează pe voturile ,,salvatoare” venite de la UDMR.

blank

Deputaţii opoziției au criticat, miercuri, în plen, modificările aduse Codurilor penale. Aceștia au anunțat că le vor contesta din nou la Curtea Constituţională, în timp ce PSD a susţinut că textele sunt constituţionale.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a făcut apel către parlamentari pentru a respinge modificările la Codurile penale, considerând că acestea „favorizează corupţii în acte publice”.

„Nicio modificare nu are legătură cu problemele reale ale României, nu are legătură cu deciziile CCR, este doar un pretext pentru favorizarea infractorilor. Transmiteţi un mesaj usturător Comisiei de la Veneţia că nu vă pasă şi sunteţi singuri în ţară şi faceţi ce doriţi. Fac un apel şi de suflet, de mamă a unui copil de 11 ani, a oamenilor cinstiţi, nu vă daţi votul pentru o lege care favorizează corupţii în acte publice, descurajează orice om cinstit din ţară. Prin aceste modificări spuneţi că legea este auxiliară. PNL nu poate şi nu va vota aceste modificări. Dacă veţi obţineţi voturile necesare pentru adoptare, (…) vom contesta la CCR această nenorocită de lege care va arunca România la periferia Europei. (…) Sper că UDMR, minorităţi să nu voteze, sper că cei din ALDE nu vor vota”, a afirmat Turcan, citată de Agerpres.

Deputatul Stelian Ion a anunţat că s-a încălcat procedura şi USR va invoca acest lucru în sesizarea Curţii Constituţionale.

„Invoc o încălcare de procedură flagrantă, de încălcare a art. 69 al. 2 din Regulament în sensul că raportul trebuia să ne fie pus la dispoziţie cu 3 zile înainte de vot. Ne-a fost dat cu doar 3 minute înainte de plen. Dacă se va ajunge la vot şi la adoptare, vom invoca acest motiv într-un atac la CCR”, a spus deputatul USR.

Stelian Ion a susţinut că prin aceste modificări „atacul PSD, ALDE împotriva oamenilor cinstiţi şi în favoarea infractorilor a ajuns la paroxism”.

Deputatul UDMR Marton Arpad a precizat că formaţiunea sa va vota proiectul Codului de procedură penală, menţionând că este vorba despre eliminarea articolelor declarate neconstituţionale de către CCR.

În schimb, în privinţa modificărilor la Codul penal, Marton Arpad a spus că sunt unele articole care ar fi trebuit reformulate, dar UDMR nu poate vota împotriva eliminării articolelor neconstituţionale.

PMP nu va vota aceste modificări ale Codurilor penale, a anunţat deputatul Marius Paşcan.

Deputatul Eugen Nicolicea a arătat că PSD a propus eliminarea articolelor declarate neconstituţionale şi astfel la vot sunt doar articolele declarate constituţionale sau asupra cărora nu a existat nicio contestare la CCR.

Comisia Iordache a dat în grabă undă verde, noilor modificări. Opoziţia avertizează că schimbările sunt făcute cu dedicație pentru șeful PSD și ameninţă din nou cu sesizări la Curtea Constituţională.

Social democraţii susţin, însă, că nu vor avea nicio şansă la CCR, iar preşedintele Iohannis va fi obligat să promulge actele normative până la vacanţa parlamentară.

La votul pe articole, PSD a fost ajutat de ALDE şi de UDMR. Cu excepţia votului final, când cei de la UDMR s-au abţinut.

Cele mai controversate modificări se referă la reducerea pedepsei pentru abuzul în serviciu din Codul penal, infracţiune care însă va dispărea cu totul din Legea 78, legea de combatere a corupţiei.

Aşa cum dispare şi neglijenţa în serviciu. Și termenele de prescripţie vor fi reduse, ceea ce face ca multe dosare aflate în anchetă sau pe rolul instanţelor să fie închise după adoptarea legii.

CODUL PENAL, MODIFICAT

– reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor

– abrogarea neglijenţei în serviciu

– termen de un an în care se poate face un denunţ

Sursa: Comisia Iordache

FAPTA LUI DRAGNEA S-AR PRESCRIE PRIN LEGE

– legea actuală: 8 ani + 8 ani = 16 ani / iulie 2022
– proiectul din Comisia Iordache: 8 ani + 4 ani = 12 ani/iulie 2018.

Sursa: proiectul votat în Comisia Iordache

blank