Infecţioniştii
Actualitate, Featured

Dr. Infecţioniştii susțin că noua tulpină COVID se va răspândi că fulgerul în România

Avertisment dur din partea medicilor infecţioniştii. Specialiştii spun că oricine poate fi infectat cu noua tulpină mult mai contagioasă, iar bolnavii pot afla că sunt purtători ai acesteia doar dacă ajung la spital. Totodată, cadrele medicale se tem că mutaţia se va răspândi rapid în ţară şi va fi extrem de greu de controlat.

Infecţioniştii susțin că noua tulpină COVID se va răspândi că fulgerul în România

Până în acest moment, se știe că noua tulpină se transmite mult mai rapid decât versiunea inițială a virusului. Motiv pentru care medicii infecționiști sunt îngrijorați că tulpina din Marea Britanie va face ravagii și în țara noastră. Asta în situația în care secțiile de Terapie Intensivă din România sunt deja pline.

Ceea ce este mai îngrijorător decât atât, este că orice persoană infectată cu noua tulpină poate afla acest lucru doar în momentul în care ajunge pe un pat de spital.

Noua tulpină se transmite mai ușor și în rândul copiilor, mai ales din cauza faptului că nu există un vaccin împotriva coronavirusului pentru aceștia.

”Nu de teamă, dar suntem îngrijorați. Luăm în calcul că ar putea să fie. Nu mai e noua tulpină, e o tulpină care e în Marea Britanie și a ajuns cam peste tot în Europa, și este doar o confirmare că a ajuns și în România. Era vorba doar de timp.

Infecţioniştii susțin că noua tulpină COVID se va răspândi că fulgerul în România

E foarte important de știut că măsurile sunt aceleași măsuri de protecție, nu e nimic diferit. E o variantă de virus care se transmite mai ușor, dar nu e mai agresivă, nu e mai virulentă, nu mă aștept să am mai multe forme severe.

Pentru a putea confirma, într-adevăr, nu sunt testele uzuale. E vorba de secvențierea genelor virale, lucruri se fac când se aprofundeaza. Deci nu oricine va ajunge la spital, se va face și secvențierea. Cu siguranță că nu! E important să ne lamurim că a ajuns tulpina la noi, lucru pe care îl știm, care are un impact mai mare, și atunci se pot face acest teste”, a declarat medicul infecționist Adrian Marinescu pentru Antena 3.

Din păcate, nimeni nu poate face diferența între cele două tipuri de virus fără aceste teste.

”Nu are cum să-și dea seama, pentru că nu sunt diferențe! E aceeași izolare, acceași abordare, doar că trebuie să fim mai atenți, pentru că se transmite mai ușor. Variante noi am tot avut în timpul pandemiei… și în China, și în Spania, și tot vor mai fi, pentru că virusul suferă mutații. Important e să luăm în calcul că există și foarte important e că în acest moment mutațiile identificate nu interferă cu vaccinul”, mai spune Adrian Marinescu.

Emilian Popovici: Totul depide de măsurile care se vor lua
”Este, de fapt, o nouă variantă, aceea din Marea Britanie. Între timp a mai apărut și cea din Africa de Sud. Aceste variații sunt normale la virusuri, pentru că, în acest fel, ele tind să supraviețuiască.

Faptul că a apărut un caz confirmat, trebuie să pună în gardă, dar nu trebuie să îngrijoreze, pentru că totul depinde de măsurile care se vor lua. Deci, dacă în urma anchetei epidemiologice se va afla exact sursa de infecție la acea pacientă, pentru că acea sursă există, chiar dacă nu direct, la primele persoane de care aceasta își aduce aminte, sunt alte persoane care au luat contact cu persoanele cu care ea a luat contact. Pentru că această variantă nouă nu putea să vină de niciunde. Deci, cu siguranță, se poate găsi o legătură, dacă această legătură este căutată.

Medicii Infecţioniştii afirmă că această variantă din Marea Britanie are modificări care privesc transmisibilitatea, deci nu există modificări în ceea ce privește gravitatea bolii. Și ceea ce este extrem de important, este că vaccinul utilizat la ora actuală la noi este eficient și conferă protecție și împotriva acestei variante.

Dacă am început campania de vaccinare, asta nu înseamnă că nu trebuie să mai respectăm măsurile. Deci avem atât această țintă, de a atinge, în maxim 1 ani de zile, un procent de peste 60% din populație vaccinată, și, în același timp, să ținem la minim posibil numărul de infecții, pentru că altfel repercursiunile vor apărea și pe Terapie Intensivă, și pe spitale, și toate celelalte pe care le-am întâlnit în etapele trecute de creștere a numărului de infecții.

Voiam să mai trag atenția cu privire la faptul că, cei vaccinați, să ia în considerare faptul că abia la 10 zile după vaccinare ajung la o protecție de 50%. După aceea, se știe că la protecția de 95% se ajunge la 7 zile după a doua doză. Deci asta înseamnă la 28 de zile după administrarea primei doze. Deci și aceștia trebuie să respecte măsurile foarte atent, ca să nu ajungă să facă o infecție după ce s-au vaccinat și înainte de a dobândi protecția post-vaccinare”, spune Emilian Popovici.


blank