În contextul zvonurilor despre adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind amnistia şi graţierea, Guvernul s-a reunit în a doua şedinţă din această săptămână. Temele anunţate oficial nu au însă legătură cu justiţia.

Şedinţa de Guvern a început în jurul orei 13:05. Premierul a anunţat o ordonanţă legată de cultură, măsuri pentru pregătirile legate de Campionatul European de Fotbal 2020, studiul de fundamentare pentru Autostrada Braşov-Comarnic. Nu a fost făcut niciun anunţ referitor la vreo măsură în domeniul justiţiei.

La finalul şedinţei de Guvern, purtătorul de cuvânt Nelu Barbu va anunţa ce decizii au fost luate. 

DESFĂŞURAREA EVENIMENTELOR:

UPDATE 13:10 Premierul a anunţat că se discută, în primă lectură, studiul de fundamentare pentru Autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov, care urmează să se realizeze în parneteriat public-privat. ”În luna august vom începe procedurile de atribuire şi dialogul competitiv cu investitorii”, a declarat Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

Ea a mai spus că autostrada va avea aproximativ 115 kilometri şi va traversa Sinaia, Buşteni, Azuga şi Predeal, susţinând că “proiectele de investiţii încep să prindă contur”

UPDATE 12:30 Pe ordinea de zi au fost incluse două proiecte de ordonanță de urgență, însă niciunul nu se referă la amnistie sau grațiere. 

”1. PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul protecţiei mediului şi al regimului străinilor.

2. PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru aprobarea Programului de investiţii în domeniul culturii, precum şi pentru modificarea unor acte normative.”

UPDATE 12:20 Ministrul Justiţiei a declarat că în ministerul pe care îl conduce nu a existat şi nu există un proiect referitor la amnistierea sau graţierea unor fapte de corupţie.

Este a doua şedinţă a Guvernului Dăncilă din această săptămână, o situaţie mai puţin obişnuită care a dat naştere la speculaţii despre o posibilă adoptare a unei ordonanţe de urgenţă privind amnistia şi graţierea.

“Tematica şi ordinea de zi o putem comunica doar în ziua şedinţei de Guvern, în funcţie de avizele pe care le primesc actele care vin spre aprobare”, a explicat marţi situaţia purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

El a spus că prima şedinţă, cea de marţi, a fost convocată de urgenţă pentru că trebuia adoptată Ordonanţa privind deşeurile, aşa cum anunţase cu o seară înainte şi preşedintele Senatului.

Pe 19 iulie se încheie şi sesiunea extraordinară a Parlamentului, ceea ce înseamnă că este ultima zi în care Guvernul mai poate emite ordonanţe de urgenţă.

Miercuri, premierul Dăncilă a avut o discuţie cu preşedintele Iohannis, la Cotroceni. Aceasta a venit după ce liderii opoziției au acuzat că Executivul ar pregăti în aceste zile o ordonată de urgență privind amnistia și grațierea.

De altfel, surse politice susțin că luni, când președintele Iohannis a vorbit la telefon cu șefa Guvernului, aceasta i-ar fi spus că nu are în plan adoptarea unor astfel de măsuri. Și liderii coaliției, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au negat în ultimele zile că s-ar pregăti adoptarea unei asemenea ordonanțe.