Două biserici
Featured, International

Două biserici catolice, din Canada, aflate în conflict, din cauza comunității native

Două biserici catolice au luat foc în comunitățile indigene din vestul Canadei, sâmbătă dimineața. Cele două incendii s-au produs în decurs de o oră. Luni, alte două biserici au fost distruse de incendii, relatează BBC.

Poliția a spus că cele două biserici care au luat foc sâmbătă au fost distruse complet și că tratează incendiile ca fiind „suspecte”.

„Investigațiile asupra incendiilor anterioare și a acestor două noi incendii sunt în curs. Nu au fost făcute arestări sau acuzații”, a spus Jason Bayda, un reprezentant al poliției.

Incidentul are loc după ce sute de morminte nemarcate au fost descoperite în locațiile fostelor școli rezidențiale din Canada, un tip specific de unitate de învățământ folosit în trecut pentru asimilarea și reprimarea populațiilor native.

Școlile obligatorii finanțate de guvern au fost conduse de grupuri religioase în secolele XIX și XX. Grupurile indigene au cerut o cercetare la nivel național pentru a vedea dacă mai există astfel de morminte.

În urma acestor descoperiri, premierul Canadei, Justin Trudeau, a anunțat că i-a cerut Papei Francisc să vină în Canada și să-și ceară scuze pentru rolul pe care Biserica Catolică le-a avut în atrocitățile comise împotriva copiilor indigeni în cadrul sistemului de școli rezidențiale din această țară.

„Am vorbit personal cu sanctitatea sa, Papa Francisc, și am accentuat nu doar cât de important este ca el să își ceară iertare, ci să își ceară iertare canadienilor indigeni chiar pe teritoriu canadian”, a spus Trudeau într-o conferință de presă la Ottawa.

Guvernul canadian a prezentat deja scuze pentru astfel de practici.

Șeful comunității indigene din Similkameen, Keith Crow, a spus că a primit un telefon sâmbătă dimineața, prin care era anunțat că Biserica Chopaka e în flăcări. A fost distrusă de incendiu până când a ajuns la fața locului.

„Sunt furios. Nu văd nimic pozitiv în acest lucru și situația va fi dificilă”, a spus Crow.

El a adăugat că mulți membri ai comunităii mergeau la acea biserică și sunt foarte întristați de incendiu.

blank