International, Stiri

Două ATACURI TERORISTE în câteva ore Copenhaga.

Este stare de alertă în Copenhaga, după ce două atacuri armate au avut loc la interval de câteva ore şi la distanţă de câţiva kilometri. O persoană a fost ucisă şi trei rănite, sâmbătă după-amiază, în atacul armat asupra centrului cultural Krudttønden din Copenhaga, unde se desfăşura o dezbatere despre artă, blasfemie şi libertatea de exprimare. După câteva ore, o persoană a fost împuşcată în cap şi doi polițiști au fost răniți în apropierea unei sinagogi din Copenhaga.

_81012165_denmark_23818700

UPDATE. În cazul atacului de la sinagogă, forţele de ordine au identificat un suspect. La primele ore ale dimineţii de duminică, poliţiştii au supravegheat o clădire din cartierul Norrebro, în aşteptarea persoanei suspecte. Când aceasta a apărut şi a observat prezenţa poliţiei, a scos o armă şi a tras. În schimbul de focuri dintre forţele de ordine şi suspect, cel din urmă a murit.

UPDATE: În al doilea atac, o persoană a fost împuşcată în cap la o sinagogă din centrul capitalei daneze. Doi poliţişti au fost răniţi, relatează Sky News şi AFP.

Reuters transmite că atacul asupra lăcaşului de cult evreiesc s-a produs în jur de miezul nopţii după ora locală, iar o staţie feroviară din apropiere, Norreport, a fost evacuată.

Atacatorul a fost ucis, iar poliţiştii răniţi, unul în picior şi celălalt la braţ.

Cameramanul Sky News Pete Milnes, care se afla într-un hotel situat în apropiere de sinagogă, spune că a auzit o succesiune de şase sau şapte împuşcături.

Primul atac a avut loc într-o cafenea din centrul capitalei daneze imediat după ce ambasadorul Franţei, prezent la eveniment, îşi încheiase discursul despre libertatea de expresie şi Islam. O persoană înarmată, cel mai probabil cu o armă automată, a început să tragă spre local. Geamurile cafenelei au fost ciuruite de gloanţe. Martorii povestesc că au auzit cel puţin 30 de focuri de armă.

Potrivit ziarului danez, ţinta probabilă a atacului a fost controversatul caricaturistul suedez Lars Vilks, unul dintre participanţii la eveniment la care era prezent şi ambasadorul Franţei Francois Zimeray.

Potrivit site-ului TheLocal.dk, poliţia daneză a confirmat că o persoană a murit în urma atacului, care ar fi fost „plănuit”, iar cei doi presupuşi atacatori se află în continuare în libertate.

Un purtător de cuvânt al Poliţiei din Copenhaga a declarat într-o conferinţă de presă că, dată fiind particparea artistului suedez Lars Vilk, este „foarte natural” să se presupună că este vorba despre un atac terorist şi că este anchetat ca atare.

În 2007, Lars Vilks a publicat un desen care îl prezenta pe profetul Muhammad ca un câine. Ulterior, Vilks a trăit sub protecţia poliţiei, fiind ameninţat în mai multe rânduri cu moartea.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=ccKVWFL5NjM]

blank