Actualitate, Stiri

Dosarul Robert Turcescu. Corneliu Dobrițoiu riscă 10 ani de pușcărie, dacă l-a deconspirat pe „ofițerul Turcescu”

Dacă se dovedește că jurnalistul a fost ofi țer acoperit, fostul ministru al Apărării, care a făcut public numele lui în 2012, riscă o pedeapsă mai mare decât presupusul „agent” DGIA.Robert Turcescu s-a transformat, peste noapte, dintr-un cunoscut realizator de emisiuni, într-un personaj ce ar putea ajunge în fața instanței de judecată. Dacă informațiile postate pe blogul său și susținute pe postul B1TV, că ar fi fost ofițer acoperit al Direcției Generale de Informații a Apărării sunt reale, gestul său de a se deconspira ar putea atrage răspunderea penală.

clipboard01_273-465x390

Spovedania lui Turcescu a şocat lumea presei. Moise Guran: “E un ŞANTAJ. Îl sparge ca să nu facă altcineva scandalul”. Ondine Gherguț: “A avut o emisiune tensionată cu ILIE SÂRBU. Mașinăria SISTEMULUI a intrat in funcțiune și l-a anihilat pe Robert”

Mai exact, Legea privind activitatea de informaţii, contrainformaţii şi securitate prevede, la articolul 77, alin.1: „Fapta de a divulga identitatea reală a sursei secrete umane sau a ofițerului de informații acoperit ori date semnificative pe baza cărora identitatea acestora ar putea fi stabilită constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani”. De asemenea, Noul Cod Penal prevede aceeași pedeapsă, de la 2 la 7 ani.

„Dat de gol” de Antena 3

Interesant este că, în conformitate cu același cadru legal, sunt sancționați toți cei care divulgă identitatea unui ofițer acoperit. Astfel, în condițiile în care se dovedește că Robert Turcescu ar fi un astfel de ofițer, în culpă pot fi și cei care au dezvăluit, în anul 2012, că el este locotenent-colonel în Armata Română. Atunci, Ministerul Apărării, condus de Corneliu Dobrițoiu, a transmis un comunicat în care se preciza: „Domnul Turcescu Robert figurează în evidențele militare ale MApN ca ofițer superior, fiind avansat de la absolvent direct la gradul de locotenent-colonel în rezervă la data de 14 aprilie 2010”. Informația a fost „divulgată”, apoi, de postul Antena 3.

Fostul ministru al Apărării: „Îmi aduc bine aminte. Domnul Turcescu nu mai avea calitatea de ofi țer în rezervă al MApN”

Fostul ministru al Apărării, senatorul PNL Corneliu Dobriţoiu, a susţinut ieri că documentele prezentate de Robert Turcescu ar fi irelevante în ceea ce priveşte calitatea de ofiţer sub acoperire. „Referitor la informațiile care au apărut ieri pe presă, cu fotografii anexate, am niște comentarii de făcut, în sensul că livretul militar atestă calitatea de cadru militar în rezervă, și nu activ, a celui care îl posedă. Din câte știu, șimi aduc aminte bine, domnul Turcescu nu mai avea calitatea de ofițer în rezervă al Ministerului Apărării Naționale. Ori, de aici până la ofiţer acoperit… Am văzut şi nişte hârtiuţe acolo prin care erau prezentate nişte cifre, mă rog”, a declarat luni fostul ministru, în prezent preşedinte al Comisiei senatoriale de apărare. Dobrițoiu a precizat că ofițerii în rezervă primesc soldă doar în situația în care sunt mobilizați pentru activități de pregătire militară, și numai pentru perioada respectivă. Fostul ministru a adăugat că nu-şi aminteşte să fi semnat vreun ordin de concentrare pentru Turcescu. „Am semnat, e adevărat, un ordin pentru retragerea gradului de locotenent- colonel. Toată povestea cu ofiţer acoperit, descoperit…. cred că este o temă recurentă celei lansate de către preşedinte şi probabil că într-un puseu aşa, de conştiinţă, domnul Turcescu a ţinut să genereze senzaţie”, a mai spus Dobriţoiu, citat de Mediafax.