Peste 180 de Jurnalişti – reprezentanți ai Financial Times, CNN, New York Times, France 24, The Economist, Associated Press sau Reuters – ar fi devenit victime ale spyware-ului Pegasus, dezvoltat de compania israeliană NSO, considerat “cel mai puternic instrument de spyware dezvoltat vreodată de o companie privată”.
Jurnalişti din şapte ţări au depus plângere după ce au fost spionați: ”Vălul trebuie ridicat complet”
Pegasus infectează iPhone-urile și dispozitivele Android, permițând operatorilor să extragă mesaje, fotografii și e-mailuri, să înregistreze apeluri, dar și să activeze, în secret, microfoane. Reprezentanții companiei insistă, însă, în a declara că această ”teorie a conspirației” este nefundamentată.
Scenariul acestui scandal de amploare primește o nouă filă. 17 jurnaliști din șapte țări au depus au depus plângere – vineri – alături de organizaţia Reporters sans frontières (n.red. – Reporteri fără frontiere -RSF), împotriva societăţii israeliene NSO Group.
”Vălul trebuie ridicat complet”
Jurnaliștii care au depus această plângere ”s-au alăturat în mod oficial plângerii depuse de către Reporters sans frontières (RSF), dar şi jurnaliştilor francezo-marocani Maati Monjib şi Omar Brouksy, la Parchetul din Paris, la 20 iulie”, au precizat reprezentanții Reporters sans frontières.
Dosarul ”Pegasus”. Jurnalişti din şapte ţări au depus plângere după ce au fost spionați: ”Vălul trebuie ridicat complet”
”Plângerile acestor jurnaliști, de pe toate continentele, confirmă amploarea supravegherii desfășurate folosind software-ul Pegasus al NSO ”, a declarat Pauline Adès-Mével, purtător de cuvânt al RSF.
”Ancheta ar trebui să stabilească toate responsabilitățile, indiferent dacă cei implicați sunt lideri de afaceri sau directori de top din țările lor. Confruntat cu un astfel de scandal atât de plin de consecințe asupra libertății presei, fără îndoială trebuie să rămână, vălul trebuie ridicat complet și justiția trebuie să își spună cuvântul”, a mai declarat purtătorul de cuvânt.
Lista celor 19 jurnaliști care au făcut plângere împotriva NSO Group
. Maati Monjib (Maroc)
. Omar Brouksy (Maroc)
. Hicham Mansouri (Maroc)
. Sevinc Abassova (Azerbaidjan)
. Mushfig Jabbar (Azerbaidjan)
. Ignacio Cembrero (Spania)
. Szabolcs Panyi (Ungaria)
. András Szabó (Ungaria)
. Swati Chaturvedi (India)
. Sushant Singh (India)
. Siddharth Varadarajan (India)
. MK Venu (India)
. Shubhranshu Choudhary (India)
. Ferdinand Ayité (Togo)
. Marcela Turati (Mexic)
. Alejandra Xanic Von Betrab (Mexic)
. Ignacio Rodriguez Reyna (Mexic)
. Jorge Carrasco (Mexic)
. Alvaro Delgado (Mexic)
RSF: ”Unii dintre ei au fost spionaţi chiar de către un stat străin”
Originari din Azerbaidjan, Mexic, India, Spania, Ungaria, Maroc şi Togo, jurnaliștii ”ştiu sau au motive serioase să se teamă că au fost spionaţi de către guvernul lor”.
”Mai mulţi dintre ei sunt victime de mulţi ani ai răzbunării propriului guvern, precum Hicham Mansouri în Maroc sau Swati Chaturvedi în India. Unii dintre ei au fost spionaţi chiar de către un stat străin, ca spaniolul Ignacio Cembrero, foarte probabil supravegheat de către Maroc”, mai precizează RSF.
”RSF solicită o reglementare internaţională strictă a exportării, vânzării şi folosirii programelor informatice de supraveghere ca Pegasus şi un moratoriu internaţional al vânzării acestor programe informatice”
Reporters sans frontières
Ancheta jurnalistică are la bază o listă de 50.000 de numere de telefon selectate de către clienţi ai NSO
Începând cu data de 18 iulie 2021 au fost publicat – de către un consorţiu alcătuit din 17 publicaţii internaţionale – informații despre programul informatic Pegasus, conceput de către compania israeliană NSO Group. Programul a permis spionarea numerelor de telefon ale unui număr de cel puţin 180 de jurnalişti, 600 de oameni politici, 85 de activişti în domeniul drepturilor omului şi 65 de conducători de întreprindere din diverse ţări.
Jurnalişti a porit o ancheta de la o bază de date care cinținea o listă de 50.000 de numere de telefon selectate de către clienţi ai NSO începând din 2016. Lista respectivă a fost obţinută de organizaţiile Forbidden Stories şi Amnesty International.
Programul-spion poate fi instalat prin accesarea unui link-capcană și permite supravegherea întregii activități de pe un smartphone, inclusiv utilizarea camerei sau a microfonului fără ca utilizatorul să știe.