Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Dosarul lui Mitrea, amânat pentru 13 iunie

miron-mitrea

Instanța supremă a amânat pentru 13 iunie judecarea dosarului în care deputatul PSD Miron Mitrea este acuzat de corupție în legătură cu renovarea casei mamei sale din localitatea Voluntari.

La termenul de vineri, avocații lui Mitrea au solicitat judecătorilor să dispună refacerea expertizelor (contabilă și tehnică în construcții) efectuate în anul 2008, în cursul urmăririi penale, susținând că o parte din concluziile acestor expertize nu sunt clare.

De cealaltă parte, procurorul de ședință s-a opus, arătând că nu mai este posibil efectuarea expertizei tehnice în construcții, deoarece casa mamei lui Mitrea a fost supusă unui amplu proces de renovare.

În schimb, procurorul a fost de acord cu audierea expertului, care a întocmit expertiza din anul 2008.

În 2013, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000 – 2004, în prezent deputat PSD, pentru luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ultimele două infracţiuni în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită.

Potrivit procurorilor, Miron Mitrea a pretins şi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în valoare de 520.000 de lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare care au fost executate de societăţile Conimpuls SA Bacău, Vertcon SA Bacău, Durimpuls SRL Bacău şi Regal Glass SRL Bacău la un imobil din Voluntari, judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi Irina Paula Jianu, fost inspector de stat şef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), ulterior inspector general de stat în construcţii la ISC, pentru dare de mită în formă continuată, folosire cu rea credinţă a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual la legea contabilităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, ultimele trei infracţiuni sub forma participaţiei improprii, în formă continuată.

De asemenea, Nicolae Popescu, arhitect şef al Primăriei Voluntari la data faptelor, este judecat în acest dosar pentru fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită.