Tel Drum
Actualitate

Dosarul de corupție Tel Drum. Un martor cheie dezvăluie dedesubturile afacerii lui Liviu Dragnea

Ancheta de la Tel Drum din dosarul de corupție scoate la iveală detalii surprinzătoare despre felul în care se fac afacerile cu bani publici. Sunt prezentate relațiile dintre politicieni și funcționarii cu atribuții în organizarea licitațiilor publice și presiunile care se făceau pentru ca anumite lucrări să fie direcționate către firmele de partid. De asemenea, ancheta prezintă modul în care banii ajungeau la membrii familiilor unor politicieni pentru a-și asigura un nivel de trai opulent.

Un martor cheie din dosarul Tel Drum dă la iveală o serie de informații legate de relațiile pe care fostul președinte PSD, Liviu Dragnea, le avea cu reprezentanții companiei de construcții. Procurorii au ajuns la concluzia că firma Tel Drum îi aparține de facto lui Liviu Dragnea, deși numele acestuia nu apare în acte. Martorul relatează despre atitudilea lui Liviu Dragnea față de funcționarii cu atribuții în organizarea angajații Tel Drum care nu-și atingeau obiectivele și nu obțineau contractele pe care și le dorea.

Acesta mai vorbește și despre cum parte din banii obținuți din afacerile Tel Drum ajungeau la soția, fiul, dar și la prietenii lui Dragnea. Toți încasau sume importante care le asigura un nivel de trai mult peste medie.

Martorul cheie a povestit în detaliu, în fața procurorilor, cum se derulau licitațiile în care era implicată compania Tel Drum. Printre cei implicați, susține martorul, care dădeau o mână de ajutor, s-a aflat și fostul ministru de interne, Carmen Dan. La momentul respectiv, aceasta ocupa o poziție de jurist la Consiliul Județean Teleorman. De asemenea, a vorbit și despre funcționarii care erau implicați în organizarea licitațiilor și stabileau valoarea contractelor atribuite.

„(Mugur) Bățăuș și (Victor) Piperea sunt cei care au regizat toate licitațiile în favoarea firmei Tel Drum, pornind de la caiete de sarcini, prețuri, dirgenție de șantier, în direcția lui Bățăuș lucrând și Carmen Dan, care era jurist la CJ Teleorman și care a semnat multe dintre contractele obținute de Tel Drum”, a spus martorul în fața procurorilor.
Tel Drum
Cum se purta Liviu Dragnea cu funcționarii Consiliului Județean

El a dat un exemplu, în acest sens, un episod din primăvara anului 2004. Liviu Dragnea a chemat la mașina cu care urma să plece la București pe un funcționar pe care l-a certat din cauza unui contract Tel Drum.

„Întâmplător, cred în primăvara anului 2004, eu cu Dragnea trebuia să plecăm la partid la București, eram chiar în fața prefecturii să ne urcăm în mașină și atunci a fost chemat Bățăuș de către Dragnea Liviu și de față cu mine i s-au adus mustrări serioase care au mers până la jigniri privitor la prețul cu care firma Tel Drum câștigase o licitație în comuna Siliștea Gumești. Dragnea Liviu i-a reproșat lui Mugur Bățăuș că prețul este prea mic și nu poate să lucreze Tel Drum pe așa preț și i-a cerut să suplimenteze din bugetul local”, a mai declarat martorul.

Procurorii au arătat, la rândul lor, că cei doi funcționari nominalizați mai sus, participau activ la întocmirea documentelor care permiteau derularea afacerilor Tel Drum. Astfel, Victor Piperea deținea o funcție de conducere în departamentul de drumurile județene iar Mugur Bățăuș în serviciul care se ocupa de finanțări europene, din Consiliul Județean Teleorman. Cei doi se implicau direct, potrivit DNA, să dirijeze contractele către Tel Drum SA.

„Activitatea acestora în cadrul proiectelor de reabilitare a DJ 506 și DJ 701 este îndreptată spre asigurarea unor beneficii în favoarea unei persoane juridice care nu are nicio legătură oficială cu vreunul dintre cei doi funcționari. Mai mult martorul…. declară că Mugur Bățăuș a solicitat modificările proiectului tehnic în cazul DJ 506 motivat de faptul că ar avea un utilaj pe care dorește să îl folosească deși acesta cunoștea momentul transferului dreptului de proprietate al trenului reciclator deoarece participase la procedura dc înstrăinare”, au notat anchetatorii DNA.
Tel Drum
Cum acționau funcționarii la ordinul lui Liviu Dragnea

Procurorii mai spun că cei doi acționau la dispoziția și ordinul lui Liviu Dragnea, știind fără dubii că Tel Drum era firma acestuia. Acest lucru, mai spun procurorii, era cunoscut și de șefii SRI din județ.

„Bățăuș și Piperea sunt cei care au regizat toate licitațiile în favoarea firmei Tel Drum, pornind de la caiete de sarcini, prețuri, dirgenție dc șantier, în direcția lui Bățăuș lucrând și Carmen Dan, care era jurist la CJ Teleorman și care a semnat multe dintre contractele obținute de Tel Drum”, se arată în declarația martorului cheie al DNA, consemnată și depusă în dosarul transmis judecătorilor.

Mai multe instituții ale statului român s-au constituit părți civile în dosarul de mare corupție a lui Liviu Dragnea. În schimb, Consiliul Județean Teleorman a refuzat să se constituie ca parte civilă, precizând că așteaptă soluția finală în dosarul penal.

„Ulterior au fost efectuate precizări în sensul că urmează a se aștepta o decizie a instanței penale și în funcție de aceasta Consiliul Județean Teleorman va efectua demersuri la instanța civilă. Sumele reprezentând cuantumul prejudiciilor stabilite în cauză pentru care nu există constituire de parte civilă urmează a fi confiscate conform art. 112 alin. (1) lit. e) din C. pen”, se mai arată în rechizitoriul transmis instanței.

Dosarul Tel Drum se judecă la Tribunalul București

DNA a trimis în judecată dosarul de corupție Tel Drum care îl vizează, în principal pe Liviu Dragnea, fost președinte al PSD. Acesta este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat; abuz în serviciu; instigare la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participației improprii. Pe lângă Liviu Dragnea, ancheta mai vizează o serie de funcționari din Consiliul Județean Teleorman, patroni și reprezentanți ai unor societăți comerciale dar și compania Tel Drum SA.

Dosarul se judecă la Tribunalul București, iar anchetatorii susțin că Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală, administratori/reprezentanți ai firmei Tel Drum SA și ai altor societăți comerciale.

Aceștia au acționat în scopul obținerii, în mod fraudulos, a unor importante sume din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Sub coordonarea și decizia inculpatului Liviu Nicolae Dragnea, susțin procurorii, funcționarii publici ar fi acționat în interesul unor societăți private, între care cea mai importantă a fost Tel Drum. Aceste societăți obțineau contracte de lucrări pentru reabilitări de drumuri, dar și pentru alte investiții de construcții.

blank